Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas opozīcijas līderis Donalds Tusks otrdien nodēvējis mediju ziņas par spiegprogrammatūras izmantošanu valdības oponentu izspiegošanā par lielāko demokrātijas krīzi kopš komunistiskā režīma beigām.

Kanādas kiberdrošības organizācija "Citizen Lab" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Polijā spiegprogrammatūra "Pegasus" izmantota prominentu opozīcijas locekļu izspiegošanai. Polijas mediji šo skandālu nodēvējuši "poļu Votergeitu".

"Tas ir bezprecedenta gadījums mūsu vēsturē," sacīja bijušais Eiropadomes prezidents un kādreizējais premjerministrs Tusks, kurš tagad vada Polijas lielāko opozīcijas partiju - liberāli konservatīvo "Pilsonisko platformu".

"Tā ir lielākā, dziļākā demokrātijas krīze kopš 1989.gada," sacīja Tusks.

Tusks aicināja veikt parlamentāro izmeklēšanu par apgalvojumiem, ka "Pegasus" izmantota pret "Pilsoniskās platformas" politiķi Kšištofu Brejzu, kurš koordinēja partijas 2019. gada vēlēšanu kampaņu.

"Citizen Lab" ziņoja, ka "Pegasus" izmantota arī pret juristu Romānu Gertihu, kurš iesaistīts lietā pret valdošo partiju "Likums un taisnīgums", un prokurori un opozīcijas pārstāvi Evu Vžoseku.

Ar spiegprogrammatūru "Pegasus" inficēti viedtālruņi ļauj ieinteresētām pusēm iegūt to ziņojumus, fotoattēlus, e-pastus, ierakstīt sarunas, slepus aktivizēt mikrofonus un kameras.

"Pegasus", ko ražo Izraēlas uzņēmums "NSO Group", mediju uzmanības centrā nonāca šogad, atklājoties, ka valdības izmanto šo spiegprogrammatūru aktīvistu, žurnālistu, juristu un politiķu izspiegošanai.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņoja, ka neko nav zinājis par izspiegošanu, bet piebilda, ka gadījumā, ja tas tiks apstiprināts, var izrādīties, ka tas ir ārvalstu slepeno dienestu darbs.

Par slepenajiem dienestiem atbildīgās ministrijas pārstāvis sacīja, ka apgalvojumi, ka Polijas dienesti "izmanto šīs metodes operatīvajā darbā politisko mērķu sasniegšanai, ir nepatiesi".

Viņš nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka Polija būtu izmantojusi "Pegasus", taču sacīja, ka "operatīvo darbu" Polijā var veikt tikai pēc ģenerālprokurora pieprasījuma un pēc tiesas rīkojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!