Foto: Reuters/Scanpix
Par spīti vērienīgajiem iedzīvotāju protestiem, paužot aizdomas par vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, trešdien jaunievēlētie Krievijas Valsts domes deputāti sanāk uz pirmo sēdi, vēsta BBC.

Pirmajā sēdē deputātiem ir jāievēl palātas priekšsēdētājs un viņa vietnieki, kā arī četru frakciju starpā jāsadala komiteju portfelis.

Kamēr politiķi, kuri nav iekļuvuši dome, rīkoja protestus, pieprasot atcelt falsificētos vēlēšanu rezultātus, ievēlētie deputāti savā starpā cīnījās par iespēju vadīt dažādas komisijas un frakcijas, kā arī karoja par labākām vietām parlamenta zālē.

BBC vēsta, ka deputātiem ir izdevies panākt vienošanos par amatiem, un trešdien šo vienošanos plānots balsojot nostiprināt. Deputāti pagaidām nav vienojušies vienīgi par parlamenta spīkera amatu.

Ņemot vērā iepriekš izskanējušo informāciju, BBC pieļauj, ka par bijušo Krievijas prezidenta administrācijas vadītāju Sergeju Nariškinu spīkera amatā balsos vienīgi partijas "Vienotā Krievija" deputāti. Savukārt trīs opozīcijā esošā frakcijas šim amatam izvirzījuši savus kandidātus - Ivanu Meļņikovu, kurš ir Komunistiskās partijas pārstāvis,  "Taisnīgā Krievija" deputātu Sergeju Mironovu un Liberāldemokrātiskās partijas līderi Vladimiru Žirinovski. Visas trīs partijas solījušas balsot vien par saviem kandidātiem.

Taču, ņemot vērā deputātu vietu sadalījumu, maz ir tādu, kuri šaubās par Nariškina apstiprināšanu spīkera amatā. BBC atgādina, ka pēc vēlēšanām partijai "Vienotā Krievija" ieguvusi 238 vietas domē, "Taisnīgā Krievija" - 64, Komunistu partija - 92, bet Liberāldemokrātiskās partija - 56 vietas.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar 4.decembrī notikušo vēlēšanu rezultātiem iekļūšanai parlamenta apakšpalātā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu.

Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes, norādot, ka tās bija negodīgas par labu premjerministra Vladimira Putina valdošajai partijai "Vienotā  Krievija" un tajās notika acīmredzamas manipulācijas, tostarp balsu viltošana, metot urnās fiktīvus biļetenus.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu  rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!