Ceturtdienas sprādzienā tūristu iecienītajā Kairas tirgū, ko, iespējams, izraisījis kāds pašnāvnieks, gājis bojā amerikānis, francūziete un pats spridzinātājs, piektdien paziņoja Ēģiptes tūrisma lietu ministrs.
Amerikānis mira naktī uz piektdienu no ceturtdien gūtajām traumām tūristu tirdziņā, kur seno mošeju ekskursiju ietvaros bieži pulcējas tūristi. Piektdien deviņi cilvēki vēl joprojām atradās slimnīcā, jo bija guvuši nopietnus ievainojumos no spridzekļa, kas bija pildīts ar naglām.

Ministrs Ahmeds al-Magrabi stāsta, ka šādas vienkāršas ierīces parasti izmanto noziegumos, kuru plānotājs un veicējs ir viens cilvēks.

ASV vēstniecība Kairā pēc sprādziena izdeva paziņojumu, kurā lūgts amerikāņiem neatrasties notikuma vietas tuvumā. Tās rīcībā gan neesot informācijas, ka šis uzbrukums ir daļa no plašākas kampaņas, taču amerikāņiem būtu ieteicams “izvairīties no vietām, kur uzturas liels skaits tūristu”.

Vēl nav noskaidrots uzbrukuma iemesls, bet analītiķi stāsta, ka pēdējā laikā notikušo uzbrukumu mērķis ir ārvalstu ieceļotāji, nevis Ēģiptes tūrisma industrija, kā tas bija deviņdesmitajos gados. Pēc Dia Rašvana domām, centrālais notikums ir Irākas okupācija.

Ik gadu Ēģiptē ierodas aptuveni miljons tūristu, kuri vēlas aplūkot vēsturiskās vietas un pavadīt brīvdienas pie Sarkanās jūras. Tieši iebraucēji nodrošina lielu daļu valsts ienākumu, informē Reuters.

Pagājušajā mēnesī kāds ēģiptietis sadūra divus tūristus no Ungārijas, un kā uzbrukuma iemeslu policija min atriebību par Rietumvalstu piekopto politiku pret irākiešiem un palestīniešiem.

Pagājušā gada oktobrī sprādzienos Sarkanās jūras kūrortā Tabā gāja bojā 34 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!