Spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotā iebrukumā šiītu mošejā Pakistānas otrā lielākajā pilsētā Lahorā svētdien zaudējuši dzīvību pieci cilvēki, ieskaitot pašu uzbrucēju. Sākotnēji tika ziņots par septiņiem upuriem, bet vēlāk ātrās palīdzības dienesta darbinieki nogalināto skaitu precizēja.
Pēc kāda aculiecinieka teiktā, spridzinātājs nošāvis divus apsargus, kas mēģinājuši viņu neielaist mošejā, tad ieskrējis pa dievnama durvīm un uzspridzinājies. "Ja nebūtu bijis sargu, upuri būtu lielāki. Viņš nenokļuva līdz lūgšanu zālei - sargu drosme izglāba daudzas dzīvības," izteicies vietējās musulmaņu kopienas līderis.

Upuru skaitā ir abi sargi, divi bērni, kas gāja bojā sprādzienā, un pats spridzinātājs.

Pēdējo dienu laikā pastiprinājušās bažas par vardarbības uzliesmojumu starp Pakistānas šiītu mazākumu un sunnītu vairākumu. Dažas stundas pirms Lahoras sprādziena Karači pilsētā, kur tobrīd notika sestdien nogalināta garīdznieka bēru ceremonija, islama studenti apmētāja ar akmeņiem policistus, apsūdzot slepkavībā šiītus, savukārt policija raidīja uz viņiem asaru gāzi.

Aizvadītajā ceturtdienā Multanas pilsētā Pakistānas vidienē terorista pašnāvnieka rīkotā sprādzienā sunnītu radikāļu pūļa vidū tika nogalināti vismaz 42 cilvēki.

Pēc Multanas sprādziena iekšlietu ministrs Aftabs Ahmeds Hans Šerpao brīdināja, ka ieteiks provinču valdībām aizliegt jebkādas reliģiska rakstura procesijas un pulcēšanās, ja tās nenotiek mošejās, bet jau nākamajā dienā Multanā tūkstošiem sunnītu radikāļu rīkoja gājienu un zvērēja atriebties šiītiem.

Analītiķi uzskata, ka par šo situāciju atbildīga prezidenta Perveza Mušarafa administrācija, kas nav pildījusi solījumus sagraut kaujinieku grupējumus, ko jau iepriekšējās valdības izmantojušas kā politiskus ieročus gan pret Indiju, gan Afganistānu. Kad Mušarafs iesaistījās ASV vadītajā karā pret terorismu, viņš aizliedza septiņus sunnītu kaujinieku grupējumus, bet vēlāk tie atkal atsāka darbību, vienkārši mainot nosaukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!