Krievijas galvaspilsētā Maskavā pirmdien notika sprādziens pie daudzdzīvokļu mājas, kurā dzīvo žurnāliste, kas asi kritizējusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču milicija informēja, ka eksplozijā neviens cilvēks nav cietis.
Sprādziens notika aptuveni pulksten 14 (pulksten 13 pēc Latvijas laika) pie mājas, kurā dzīvo Jeļena Tregubova, 30 gadus veca kādreiz Kremlī akreditēta reportiere, kas pirms dažiem mēnešiem publicēja grāmatu, kurā sarkastiski aprakstījusi Kremļa iekšējās norises.

"Es biju izsaukusi taksometru un gatavojos pamest māju," radiostacijai "Eho Moskvi" sacīja Tregubova.

"Ārpusē pie durvīm nogranda spēcīgs sprādziens, un māja nodrebēja kā zemestrīcē," stāstīja žurnāliste.

Tregubova arī teica, ka pirms dažām dienām viņa saņēmusi noslēpumainu zvanu uz mobilo telefonu. Šīs telefonsarunas laikā anonīms vīrietis viņai teicis, ka kāda kurjerfirma saņēmusi viņai adresētu sūtījumu, taču adreses birka no pakas esot noplēsta.

"Viņi mani lūdza nodiktēt savu adresi. Es nolēmu adresi neizpaust un palūdzu telefona numuru, pa kuru es viņiem varētu atzvanīt, bet tad saruna pārtrūka, un pēc tam man vairs neviens nepiezvanīja," stāstīja žurnāliste.

Maskavas milicijas pārstāvis Jevgeņijs Gildajevs aģentūrai AFP sacīja, ka sprādzienam pie daudzdzīvokļu mājas netālu no Puškina laukuma Maskavas centrālajā daļā acīmredzot bijis "krimināls raksturs".

Novembrī īsi pirms Valsts domes vēlēšanām iznāca Tregubovas grāmata "Kremļa racējas stāsti", kurā autore raksta par līdz šim stingrā slepenībā turētām norisēm Kremlī.

Tā kā Tregubovas grāmata acīmredzot izraisīja Putina dusmas, valsts kontrolētais telekanāls NTV atcēla iepriekš izreklamēto raidījumu par šo grāmatu, izraisot liberāļu protestus par acīmredzamo cenzūras iejaukšanos.

"Tūlīt pēc Putina uzvaras prezidenta vēlēšanās viņa preses sekretārs Aleksejs Gromovs pavisam atklāti un nekautrējoties paziņoja žurnālistiem, ka Kremlī ieviesīs cenzūru," grāmatā raksta Tregubova.

Tā kā žurnāliste atteicās savus rakstus pirms publicēšanas iesniegt Kremļa cenzoriem, 2000.gada beigās viņai anulēja akreditāciju Kremlī, bet 2003.gada oktobrī viņu atlaida no politiskās komentētājas amata ietekmīgajā laikrakstā "Kommersant". Laikraksta redaktori gan noliedza aģentūrai AFP, ka Tregubovas atlaišanai būtu kāds sakars ar viņas skandalozo grāmatu.

Taču, pēc Tregubovas teiktā, laikraksta galvenais redaktors viņai stāstījis, ka Krievijas preses ministrs Mihails Ļesins pēc viņas grāmatas izlasīšanas "Kommersant" galvenajam redaktoram teicis: "Vai Tregubova saprot, ka viņa vairs darbu nedabūs?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!