Pasaules lielākais piekrastes naftas urbšanas tornis, kas pieder Brazīlijas naftas gigantam "Petrobras", pēc ceturtdienas sprādziena draud nogrimt okeānā un nopludināt jēlnaftu. Negadījumā, iespējams, bojā gājuši 10 cilvēki.
Trīs spēcīgi sprādzieni ceturtdien satricināja 40 stāvus augsto naftas ieguves torni "P-36" Riodežaneiro štata piekrastē, izraisot ugunsgrēku, kurā gāja bojā vismaz viens no 175 strādniekiem. Vēl deviņi strādnieki ir pazuduši, bet "Petrobras" minēja, ka pastāv neliela iespēja, ka viņi varētu būt izdzīvojuši. Vēl viens strādnieks nogādāts slimnīcā ar smagiem apdegumiem.

Pašlaik Brazīlijā pret "Petrobras" jau vērsts sabiedrības sašutums, jo kompānija pēdējos gados ir izraisījusi virkni plašu katastrofu, kuros nodarīts būtisks kaitējums videi. Ja tornis nogrims, no tā atklātā okeānā var noplūst jēlnafta un dīzeļdegviela, izraisot vēl vienu vides katastrofu.

Tikmēr strādnieku ģimenes gaida, vai oficiālais mirušo skaits nepalielināsies, kamēr turpinās meklēšanas un glābšanas operācijas. ""Petrobras" ir daudz vairāk noraizējies par izdevumu samazināšanu nevis par drošības nodrošināšanu saviem strādniekiem un videi," pavēstīja federālā deputāte Žandira Segali, kas pēc eksplozijas tikās ar amatpersonām.

Arodbiedrību līderi aicināja piektdien visā valstī rīkot protestus, pieprasot drošākus darba apstākļus. Viņi apsūdzēja, ka "Petrobras", lai samazinātu izdevumus, izmanto nepieredzējušus strādniekus, tādā veidā radot risku saviem darbiniekiem.

Vēl nav zināms, kas izraisīja sprādzienu uz platformas, kas atrodas Ronkdoras naftas laukā 125 kilometru attālumā no krasta Kampusā, kur tiek iegūti 80 procenti no Brazīlijas naftas.

Sprādzienā tika sapostīta daļa no torņa korpusa, radot draudus, ka sasvēries tornis varētu nogrimt okeānā. "Ja sasvēruma leņķis palielināsies, mēs platformu zaudēsim," ceturtdien videokonferencē pavēstīja "Petrobras" prezidents Henrijs Filipe Reihstuls, piebilstot, ka tas kļūs zināms tikai piektdienas rītā.

Kā informēja inženieri, milzīgais tornis izskatās nosvēries tuvu nogrimšanai jūrā. Ja tā notiks, vismaz puse no tornī esošajiem 1200 kubikmetriem dīzeļdegvielas un 300 kubikmetriem jēlnaftas varētu noplūst okeānā.

Pie platformas, lai savāktu naftu atrodas pieci tankkuģi, bet tie nespētu uzņemt pat pusi no tornī uzglabātās naftas.

P-36 naftas urbšanas tornis var iegūt 180 000 barelus jēlnaftas dienā, tādā veidā kļūstot par pasaules lielāko platformu. Tomēr pagājušajā gadā, sākot operācijas, torņa jauda bija tikai 80 000 bareli dienā, kas ir 5 procenti no Brazīlijas kopējā dienā iegūtā jēlnaftas daudzuma.

Visa naftas ieguve pēc sprādziena ir apturēta un "Petrobras" minēja, ka, tornim nestrādājot, kompānija varētu zaudēt 50 miljonus ASV dolāru mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!