Foto: Reuters/Scanpix
Pašnāvnieka spridzinātāja, kas bija pārģērbies par policistu, uzbrukumā šiītu svētceļniekiem sestdien Irākas dienvidu pilsētā Basrā nogalināti vismaz 50 cilvēki un vairāk nekā 100 ievainoti, paziņoja vietējā policija.

Pašnāvnieks spridzinātājs bija ģērbies policista formastērpā un viņam bija viltota policijas darbinieka identifikācijas karte. Uzbrucējs dalīja pārtiku svētceļniekiem, bet vēlāk viņš uzspridzinājās pie policijas kontrolpunkta policistu un svētceļnieku pūlī, informēja policija.

Gājuši bojā vismaz 50 cilvēki, bet vairāk nekā 100 ievainoti, paziņoja pašvaldības veselības dienesta amatpersona.

Šiīti iet svētceļojumā uz šiītu svēto pilsētu Karbalu, lai šomēnes "Arbaīn" svētkos noslēgtu 40 dienas ilgu sēru periodu, ar kuru viņi atzīmē imāma Huseina nāves gadskārtu. Šiītu imāmu Huseinu 680.gadā nogalināja sunnītu kalifa Jazida armija.

Sprādzieni pret šiītiem Irākā pēdējās dienās sarīkoti biežāk nekā parasti. Domājams, ka tos sarīkojuši sunnītu ekstrēmisti. 5.janvārī uzbrukumos šiītiem Bagdādē un Irākas dienvidos tika nogalināti 70 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 100.

Daudzos no uzbrukumiem svētceļniekiem uzspridzinājušies pašnāvnieki, kas ir starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" Irākas atzaram raksturīgi.

Uzbrukumi šiītiem pastiprinājušies kopš šiītu premjerministra Nuri al Maliki izdeva viceprezidenta sunnīta Tarika al Hašemi aizturēšanas orderi, saasinot politisko krīzi valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!