Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas draudi un skaļie paziņojumi pēdējās nedēļās ir sasnieguši jaunas virsotnes. Phenjana ir draudējusi gan ar raķešu uzbrukumiem Dienvidkorejai un ASV, gan pat ar kodoltriecienu ienaidniekiem.

Lai arī Phenjana kareivīgie paziņojumi kļuvuši teju par ikdienu, nesenais kodolizmēģinājums, tāla darbības rādiusa ballistiskās raķetes palaišana, paziņojums par 1953. gada pamiera līguma laušanu un sestdien pasludinātais "karastāvoklis ar Dienvidkoreju", rada jautājumus par komunistiskās valsts jauno līderi Kimu Čenunu.

Vai Kima rīcība ir iestudēta, vai spontāna? Vai jaunais līderis ir pietiekami kompetents, lai vadītu valsti? Skaidrību par Kima Čenuna rīcības motīviem ir centusies viest raidsabiedrība CNN.


Foto: AFP/Scanpix

Phenjanas vērotāji, analizējot pieejamo informāciju, pieļauj, ka uzkarsētā atmosfēra Korejas pussalā varētu liecināt par mēģinājumu stiprināt Kima Čenuna pievilcību tautas acīs un uzticību viņam.

Ilgstošas Ziemeļkorejas provokatīvās runas nevar ignorēt, uzskata ASV diplomāts Kristofers Hils, tomēr tās varētu būt veltītas pašmāju pilsoņiem.

Paziņojumos varētu būt liela daļa Ziemeļkorejas iekšpolitikas, ja vien mums ir saprotams šis jēdziens, skaidro Hils. Mērķis varētu būt veidot Kima tēlu jomās, kurās tas nav spēcīgi nostiprināts.

"Es domāju, ka viņi tādā veidā mēģina stiprināt viņa kā sava veida karalaika līdera statusu," CNN stāsta diplomāts. 


Foto: AFP/Scanpix

Nedaudz vairāk par gadu pie varas esošais Kims strādā pie tā, lai nostiprinātu savas pozīcijas, uzskata britu laikraksts "The Independent".

Jaunajam Ziemeļkorejas līderim jāparāda sevi ne tikai iespējamiem skeptiķiem augstākajās militārajās aprindās, bet arī jāpierāda nomocītajai un badā cietušajai tautai, ka "ārvalstu imperiālistu" draudi ir svarīgākā risināmā problēma, bet dzīves apstākļu uzlabošana var pagaidīt, raksta britu laikraksts "The Independent".

Kas gan var būt labāks, kā veikt kodolizmēģinājumu un starptautiskās sabiedrības sankcijas tad izmantot kā attaisnojumu, lai gatavotu karaspēku, lauztu neuzbrukšanas vienošanās ar Seulu, sāktu kūdīšanas propagandu un draudētu ar kodolkaru, retoriski jautā laikraksts. 


Foto: AFP/Scanpix

"Nepaļaujies uz to," žurnāla "Foreign Policy", atbildot uz šo jautājumu, raksta Deivids Kangs un Viktors Ča.

Kims Čenuns ir kontrasts savam intravertajam tēvam Čeniram, raksta autori. Nedaudz ilgāk par gadu pie varas esošais Čenuns sevi ir parādījis kā ekstravertu līderi, kuram patīk parādīties publikas priekšā un teikt runas.

"Daudz kas no viņa uzvedības var būt politiskais teātris, lai pārliecinātu savus iedzīvotājus, ka jaunais ģenerālis pārliecinoši valda, bet tai pat laikā tas ir pretstats viņa tēva vadības stilam," raksta "Foreign Policy".

Kims Čenirs nelikās ne zinis par valdīšanas publisko aspektu, bet viņa dēla redzamības un populārās kultūras pieņemšanas mērķis, šķiet, ir pārliecināt ziemeļkorejiešus, ka jaunā līdera vadībā valstī sāksies pārmaiņas, raksta autori.


Foto: Reuters/Scanpix

Kims Čenuna rīkojas nedaudz galējākā veidā, nekā viņa tēvs, kurš bija vēsāks un daudz aprēķināmāks, CNN atklāja vārdā neminēta augsta ranga ASV valdības amatpersona.

"Es nevaru atcerēties, ka viņš [Kims Čenirs] kādreiz aizietu tik tālu retorikas tempa un apmēru ziņā. Draudēšana palaist raķetes tieši pret ASV un Dienvidkoreju apstiprina to, ko daudzi cilvēki saka, ka mums ir darīšana ar kaut ko jaunu," piebilda amatpersona.

Kāda cita amatpersona stāsta, ka Kima jaunība un ārzemju izglītība Ziemeļkorejas novērotājiem deva cerības, ka viņš daudz labprātāk sadarbotos ar Rietumiem. Tomēr tās līdz šim nav attaisnojušās.

"Diemžēl viņš cieši seko tēva un vectēva paraugam ," secina amatpersona. "Ir grūti būt optimistam." (Kima Čenuna vectēvs Kims Irsens bija Ziemeļkorejas dibinātājs)


Foto: AFP/Scanpix

Daudz kas ir atkarīgs no tā, vai jaunais Kims izrādīsies pārdrošs vai piesardzīgs, žurnālā "Foreign Policy" raksta Deivids Kangs un Viktors Ča.

Līderis, kurš uzņemas risku, Ziemeļkorejai un tās attiecībām ar ārpasauli var nākt gan par labu, gan par sliktu, uzskata autori. Katra nozīmīga ārpolitikas maiņa var radīt "milzīgas briesmas". Bīstamību var radīt arī iekšzemes sociālās un ekonomiskās reformas, uzskata analītiķi.

"Ja Kims ies tālāk par pēdējo 60 gadu politisko teātri -  sišanu pie krūtīm, apvainojumiem, draudiem pārvērst Seulu "uguns jūrā" - un patiešām riskēs  ar nozīmīgu militāru triecienu pa Dienvidkoreju un pat ASV, briesmām viņš, tāpat kā savu galvu, pakļauj valsti," raksta "Foreign Policy".

Ja Kims būs piesardzīgs un saglabās līdzšinējo situāciju, reālas izmaiņas gadu desmitiem ilgajā politiskajā spēlē, kur Ziemeļkoreja rada iespaidu par gatavību konfrontācijai, nav gaidāmas. 


Foto: AFP/Scanpix

Kims Čenirs tika skolots varas grožu pārņemšanai savās rokās. Tikmēr par viņa dēla Kima Čenuna gatavību ir maz informācijas, žurnālā "Slate" raksta kara tēmu autors Freds Kaplans.

Kimam Čenunam pirms šķietamās varas pārņemšanas pār armiju, partiju un tautu nav bijusi politiskā un militārā pieredze. Jaunajam līderim bija maz laika visa apgūšanai, viņa uzvedība labākajā gadījumā ir grūti saprotama, bet reizēm mulsinoša, raksta Kaplans.

"Slate" autors atsaucas uz pagājušā gada notikumu, kad ASV prezidents Baraks Obama piekrita sniegt Ziemeļkorejai pārtikas palīdzību, ja tā pārtrauks raķešu un kodolizmēģinājumus. Kims vēl pirms palīdzības saņemšanas veica ballistiskās raķetes izmēģinājumu. Viņš slavēja raķetes palaišanu, bet Ziemeļkoreja pārtikas palīdzības vietā saņēma ANO Drošības padomes nosodījumu.

Tikmēr jaunā līdera priekšteči Kims Irsens un Kims Čenirs izteiktu draudus un gaidītu, kamēr ienaidnieks (ASV, Dienvidkoreja, ANO) piedāvātu "kukuli" apmaiņā pret draudu neīstenošanu. Viņi pieņemtu "kukuli" un atturētos no darbībām, atšķirību skaidro Kaplans.

"Bet jaunais Kims apsola pieņemt kukuli, tad tik un tā turpina un izpilda draudus pat pirms maksājums, šajā gadījumā izmisīgi nepieciešamā pārtika, ir pienācis. Kas, ellē, tas ir?" raksta Kaplans.

Cilvēki tagad vēlas zināt, vai "Kims prot spēlēt savas ģimenes spēli", teic Kaplans. "Tā vienmēr ir bijusi riebīga spēle, bet vecajās dienās, kad tēvs un vectēvs bija dzīvi, tā beidzās ar mieru, vismaz uz brīdi, ja Rietumi spēlēja līdzi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!