Foto: Reuters/Scanpix

ASV un Izraēlas attiecībās patlaban valdošā spriedze var turpināties līdz prezidenta Baraka Obamas administrācijas pilnvaru beigām 2016.gadā, otrdien brīdināja ASV valsts sekretāra vietnieks Entonijs Blinkens.

"Ir būtiskas vienprātības brīži, un ir taktisku domstarpību brīži," Francijas radio "Europe 1" sacīja amatpersona. "Tāda ir lietu daba, un es uzskatu, ka tas turpināsies Obamas administrācijas pēdējos divus gadus."

Sagaidāms, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien uzrunās ASV Kongresu, turpinot arvien asākās debates ar Balto namu par Irānas kodolprogrammu.

Obama vēl pirmdien pauda asu kritiku Netanjahu, atgādinot par Izraēlas premjera uzbrukumiem iepriekšējam ASV un Irānas pagaidu līgumam, kas sagatavojis ceļu šonedēļ Šveicē notiekošajām sarunām.

Blinkens uzsvēra, ka Obama kontaktos ar Netanjahu ir pavadījis vairāk laika nekā jebkurš cits pasaules līderis, bet brīdināja, ka Izraēlas premjera runai var būt "zināma postoša ietekme" uz attiecībām. "Tas nerada uzticību," sacīja diplomāts, piebilstot, ka "ASV saistības attiecībā uz Izraēlas drošību nemainīsies".

Obamas padomniece nacionālās drošības jautājumos Sūzana Raisa vēl pirmdien brīdināja Kongresu, ka jaunas sankcijas, kas Irānai varētu tikt noteiktas tās kodolprogrammas dēļ, sagraus starptautiskās sarunas ar Teherānu.

"Kongress ir spēlējis svarīgu lomu, palīdzot izveidot mūsu sankcijas pret Irānu, tomēr viņiem tagad nevajadzētu uzvesties kā kaitētājiem. Papildu sankcijas vai arī ierobežojoša likumdošana, kas stātos spēkā sarunu gaitā, sarunas sagraus, sašķels starptautisko sabiedrību un panāks, ka Savienotās Valstis tiek vainotas tajā, ka centieni panākt vienošanos cieš neveiksmi," norādīja padomniece.

Šveicē pirmdien vakarā sākās kārtējās ASV un Irānas sarunas par topošo kodolvienošanos. Sarunās Montrē piedalās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs. Plānots, ka sarunas ar pārtraukumiem turpināsies līdz trešdienas pēcpusdienai.

Jau vēstīts, ka piecas pastāvīgās ANO Drošības padomes locekles un Vācija, tā dēvētā P5+1 grupa, vēlas līdz marta beigām ar Irānu panākt politisko vienošanos, bet līdz jūnijam vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Kerijs norādīja, ka pasaules lielvaras nevēlas "darījumu par katru cenu", bet grib nodrošināties, ka Irānai ceļš pie kodolieročiem tiek slēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!