Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien Ņujorkā ANO Drošības padomes sēdē sacīja, ka piedāvājis Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam jaunnedēļ tikties Eiropā.

ASV arī ierosinājušas sarīkot NATO-Krievijas Padomes un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pastāvīgas padomes sanāksmes, lai "bez konflikta" atrisinātu spriedzi uz Ukrainas robežām.

Šīs sanāksmes varētu "bruģēt ceļu" nozīmīgāko līderu samitam, lai diskutētu par abpusējām drošības bažām, sacīja Blinkens.

"Kā vadošajiem diplomātiem mums ir atbildība īstenot visus pūliņus, lai diplomātija gūtu sekmes un lai neviena diplomātijas iespēja nepaliktu neizmantota," mudināja Blinkens.

Minskas vienošanos izpilde ir vitāli svarīga, lai nodrošinātu diplomātisku ceļu uz priekšu, viņš norādīja.

ASV izjutīs atvieglojumu, ja to brīdinājumi par Krieviju izrādīsies nepareizi.

Šobrīd Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām vairāk nekā 130 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija šobrīd meklē ieganstu, lai iebruktu Ukrainā, ANO sacīja Blinkens.

"Krievija plāno gatavot ieganstu uzbrukumam. Mēs nezinām, kādā tieši formā tas notiks. Tā var būt safabricēta tā dēvētā "teroristiskā" spridzināšana Krievijas iekšienē, inscenēta masu apbedījumu atrašana, dronu triecieni mierīgajiem iedzīvotājiem, viltots vai pat reāls uzbrukums ar ķīmisko ieroču izmantošana," sacīja Blinkens.

Tad Krievijas varasiestādes paziņos par nepieciešamību aizstāvēt Krievijas pilsoņus vai etniskos krievus Ukrainā, un kā nākamais solis - plānotais uzbrukums.

Blinkens gan uzsvēra, ka vēl ir laiks, lai šādi scenāriji nepiepildītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!