Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka apsvērtu personiskas sankcijas pret Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, ja Krievija iebruks Ukrainā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Uzklausot žurnālistu jautājumus, Baidens atbildēja "jā", kad viņam jautāja, vai viņš iebrukuma gadījumā varētu noteikt sankcijas pret Krievijas prezidentu personīgi.

Baidens piebilda, ka invāzijas gadījumā izjutīs pienākumu pastiprināt NATO klātbūtni Austrumeiropā. "Mums ir skaidri jāpasaka, ka nevienam, nevienai NATO dalībvalstij, nav iemesla uztraukties par to, vai (..) NATO nāks tās aizstāvēt," norādīja Baidens, taču atkārtoja, ka nav plānots sūtīt ASV karaspēku uz pašu Ukrainu.

Baidena administrācija cita starpā arī paziņoja, ka sazinās ar naftas un gāzes piegādātājiem visā pasaulē, lai palielinātu šo resursu piegādes uz Eiropu gadījumā, ja Krievija tās pārtrauks, ziņo "New York Times". Pašlaik Krievija nodrošina aptuveni vienu trešdaļu no Eiropas Savienības importētās jēlnaftas un gāzes.

Spriedze aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanas pie Ukrainas robežām dēļ. Maskava pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru. Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis vairākkārt brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Kopš 2014. gada Maskava ir anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī sākusi, izvērsusi un stutējusi bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos, kas prasījis vismaz 13 000 cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!