Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas Valsts aizsardzības padome, apspriežot Krievijas spēku koncentrēšanos pie Ukrainas robežas un tās radīto reģionālo spriedzi, pirmdien sēdē nolēmusi, ka ir jāpasteidzina amerikāņu daudzstobru artilērijas sistēmu (MLRS) piegādes, vēsta portāls "Delfi.lt".

Sākotnēji MLRS sistēmu iepirkums bija plānots uz 2028. gadu. Taču tagad tas būtu jāveic jau 2026. gadā, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Tika nolemts saīsināt agrāk noteiktos termiņus un kopā ar Baltijas kaimiņvalstīm iegādāties zalvju uguns sistēmas," pēc padomes sēdes žurnālistiem paziņoja prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Darjus Kulešjus.

Vēstīts, ka Rietumos kopš novembra beigām bažas rada Krievijas karaspēkā pulcēšanās pie Ukrainas robežas, raisot jautājumu par plaša mēroga iebrukuma iespējamību. Krievija vienlaikus no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm.

Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!