Foto: AP/Scanpix/LETA

Serbija un Kosova panākušas pamieru strīdā par abpusēju automašīnu numuru zīmju atzīšanu un meklēs ilgtermiņa risinājumu šai problēmai, ceturtdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) diplomātiskais dienests.

Abu valstu delegācijas vienojās par policijas vienību atsaukšanu no diviem robežpunktiem sestdien un ceļu blokādes pārtraukšanu, paziņoja Eiropas Ārējās darbības dienests (EĀDD).

Pēc tam uz divām nedēļām uz robežas tiks izvietoti NATO spēki Kosovā (KFOR), lai garantētu drošību un kustības brīvību, paziņoja EĀDD, kas palīdzēja vest sarunas starp Serbiju un Kosovu.

Nākamajā mēnesī uz pirmo sēdi sanāks darba grupa, kuras uzdevums ir atrast ilgtermiņa risinājumu šīm domstarpībām par automašīnu numuru zīmju atzīšanu.

Strīds izcēlās pirms aptuveni divām nedēļām, kad Kosova sāka pieprasīt visiem šoferiem, kuru automašīnām ir Serbijas numura zīmes, nomainīt tās ar pagaidu numura zīmēm, kuras izsniedza Kosovas robežsargi.

Serbija apgalvoja, ka Kosovas lēmums aizliegt automašīnām Serbijas numura zīmes apliecina Kosovas kā neatkarīgas valsts statusu, ko Serbija neatzīst. Kosova savukārt apgalvoja, ka tās lēmums ir atbildes pasākums tādam pašam Serbijas aizliegumam, kas ir spēkā kopš Kosova 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas. Kopš tā laika Serbija pieprasa visiem, kas ierodas valstī ar automašīnām, kurām ir Kosovas numura zīmes, nomainīt tās ar pagaidu numura zīmēm, ko izsniedz Serbija.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija un Ķīna, kas kavē Kosovas pievienošanos ANO.

Vašingtona un Brisele ir aicinājušas Kosovu un Serbiju mazināt spriedzi un atgriezties pie sarunām par attiecību normalizēšanu. Ar Eiropas Savienības starpniecību šādas sarunas ar pārtraukumiem notiek jau aptuveni desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!