Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Spriedze uz Venecuēlas robežpunktiem pieaug – Latvijas atzītā Venecuēlas pagaidu prezidenta Huana Gvaido vadībā aktīvisti no Kolumbijas un Brazīlijas valstī vēlas ievest palīdzības kravas, un valdības opozicionāri abās robežas pusēs iesaistās asiņainās sadursmēs ar Venecuēlas robežsargiem un Nacionālās gvardes karavīriem, lai atvērtu robežas.

Gvaido vadītie aktīvisti no Kolumbijas puses valstī vēlas ievest palīdzības kravas ekonomiski novārdzinātajā valstī, kurā jau vairākus gadus ir pārtikas un pirmās nepieciešamības preču iztrūkums. Pēc opozīcijas aktīvistu sadursmēm ar Venecuēlas valdības pārstāvjiema vismaz trīs Venecuēlas Nacionālās gvardes karavīri sestdien pametuši posteni uz Simona Bolivara vārdā nosauktā robežtilta.

Sociālajos tīklos izplatīts arī video, kurā redzams, ka vismaz viena Venecuēlas Nacionālās gvardes vienība ar bruņuauto un kravas transporta auto pievienojusies opozīcijai, kura to sveic.

Savukārt citā robežpārejas punktā - aptuveni desmit kilometrus uz ziemeļiem no zīmīgā tilta esošajā Urenjas pilsētā robežsargi ar gumijas lodēm un asaru gāzi atgaiņājuši tautiešus, kuri vēlējušies šķērsot robežu, lai dotos uz savām darbavietām Kolumbijā, ziņo CNN.

Aculiecinieki ziņo, ka spriedze pēdējās dienās pieaug arī Brazīlijas pierobežā vairāk nekā tūkstoš kilometrus uz rietumiem no iepriekš pieminētajiem Kolumbijas-Venecuēlas robežpunktiem (kartē iezīmēts attālums starp Venecuēlas "kartākajiem" robežpunktiem ar Kolumbiju un Brazīliju) . Brazīlija, kura paudusi atbalstu Gvaido, uz pierobežu nosūtījusi armijas papildinājumu.

Aktīvisti ar Brazīlijas amatpersonu palīdzību sūtīšanai uz venecuēlu sagatavojuši palīdzības kravas, un jau piektdien venecuēlieši pie robežas iesaistījās sadursmēs ar likumsargiem, pieprasot to atvērt. Sadursmju rezultātā tika nošauti vismaz divi vietējie iedzīvotāji un vēl 17 ievainoti, ziņo mediji.

Mirušie un ievainotie bijuši šajā apgabalā dzīvojošie pemonu cilts pārstāvji. Viņu nāve izsaukusi vēl lielākus protestus, un sestdien vietējie iedzīvotāji tiesībsargiem uzbrukuši ar koka nūjām un bultām, kā arī nodedzinājuši pierobežas lidlauka robežsardzes punktu vēsta aculiecinieki. Sestdienas pēcpusdienās jaunās sadursmēs Brazīlijas pierobežā miruši vēl vismaz četri cilvēki.

Sestdien aktīvisti Brazīlijas pusē panākuši pirmās simboliskās palīdzības kravu vedošās automašīnas izlaišanu caur robežpunktu, kam vēlāk sekojušas arī citas:

Valsts autoritārais līderis Nikolass Maduro sestdien aicinājis savus atbalstītājus "mobilizēties neatkarības aizstāvēšanai ar sirdsapziņu un prieku". Maduro kopš nākšanas pie varas sludina sava priekšgājēja Ugo Čavesa aizsāktās "Bolivāra revolūcijas" īstenošanu, kas izpaužas kā radikāla sociālisma ieviešana, tostarp lielu īpašumu un uzņēmumu nacionalizācija. Tas savukārt veicinājis investoru aizplūšanu, valūtas devalvāciju, inflāciju, uzņēmumu masveidīgu slēgšanu un ne tikai turīgo, bet arī nabadzīgo venecuēliešu aizplūšanu, kas tiek lēsta jau vairākos miljonos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!