Hāgas kara noziegumu tribunālā sācies tiesas process, izskatot Srebrenicas masu slaktiņā nogalināto iedzīvotāju piederīgo prasību pret Nīderlandi un Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO), ziņo BBC.

ANO un Amsterdama tiek apsūdzētas, kas tās neizrādīja pretošanos slaktiņam, ko pēc Srebrenicas pilsētas ieņemšanas sarīkoja Bosnijas serbi. Slaktiņa rezultātā nedēļas laikā bojā gāja aptuveni 8000 musulmaņu.

Tobrīd Srebrenica bija pasludināta par ANO drošības zonu, un atbildību par to bija uzņēmušies nīderlandiešu miera uzturētāji.

Hāgas tribunāls notikušo jau iepriekš atzina par genocīda aktu. Asinsizliešana Srebrenicā tiek uzskatīta par lielāko masu slepkavību Eiropā pēc Otrā Pasaules kara. Tagad tribunālam jāizlemj, vai ANO un Nīderlande par to ir tieši atbildīgas.

Prasība par kompensāciju iesniegta sešu tūkstošu Srebrenicā bojā gājušo radinieku vārdā, tomēr viņu pārstāvji uzskata, ka Nīderlandes varas iestādes uzstās uz savu miera uzturētāju imunitāti, jo 1995. gada jūlijā tie bija ANO pakļautībā.

2002. gadā tika publiskots ziņojums, kas vainu par notikušo daļēji novēla uz nīderlandiešu politiķiem, kuri uz konflikta zonu bija nosūtījuši slikti sagatavotu karaspēku. Lai gan šis ziņojums noveda pie Nīderlandes valdības atkāpšanās, savu vainu tā noliedza, visu noveļot tikai uz tiešajiem vaininiekiem serbiem. 2006. gadā Nīderlandes miera uzturētāju bataljons, kam 1995. gadā bija uzticēta Srebrenicas aizsardzība, saņēma militāros apbalvojumus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!