Foto: Reuters/Scanpix
Serbijas tiesas prāva, kurā pirmo reizi uz apsūdzēto sola sēdīsies 1995. gadā Srebrenicā notikušā slaktiņa līdzdalībnieki, atlikta līdz februārim, otrdien paziņojusi tiesa.

Šāds lēmums pieņemts pēc aizstāvības puses lūguma nomainīt tiesnešus un atklāt aizsargāto liecinieku identitāti.

Tiesa noraidīja lūgumu nomainīt tiesnešus, bet nolēma, ka prokuratūrai līdz 28. decembrim jāatklāj saraksts ar aizsargāto liecinieku vārdiem. Tiesas prāva atsāksies 6. februārī, paziņoja prezidējošais tienesis, brīdinot aizstāvību, ka tiesa novērsīs tālāku aizkavēšanos.

Uz apsūdzēto sola sēdīsies astoņi cilvēki.Viņiem izvirzītas apsūdzības par rīkojumu došanu vai pildīšanu, piedaloties Srebrenicas slaktiņā. Notiesājoša sprieduma gadījumā viņiem var tikt piespriesti pat 20 gadi cietumā.

Visi astoņi apsūdzētie bija īpašas Bosnijas serbu policijas specvienības "Jahorina" dalībnieki, kuri 1995. gada jūlijā piedalījās Bosnijas musulmaņu nogalināšanā Kravicas ciemā netālu no Srebrenicas.

Šis ir pirmais gadījums, kad Serbija tiesā Srebrenicas slaktiņa dalībniekus. Srebrenicas slaktiņu par genocīdu ir atzinušas divas starptautiskas tiesas, lai arī Serbija noraida šādu definīciju.

1995. gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!