Šrilankas prezidente Čandrika Kumaratunga sestdien tika ievainota atentāta mēģinājumā galvaspilsētā Kolombo, kuru sarīkoja kāda spridzinātāja pašnāvniece, nogalinot 21 un ievainojot 110 cilvēkus.
Prezidente svētdien slimnīcā ārstējās pēc operācijas, kas tika izdarīta pēc atentāta mēģinājuma.

Uzbrukums Kumaratungas vēlēšanu kampaņas noslēguma mītiņam tiek uzskatīts par tamilu separātistu sarīkotu. Tā laikā notika cits sprādziens opozīcijas mītiņā, kurā tika nogalināti 11 cilvēki.

Kumaratungai tika izdarīta operācija, lai izņemtu spridzekļa šķembu, un ārsti pievērsa īpašu uzmanību ievainojumam tieši virs kreisās acs. "Viņai var zaudēt aci," atzina viens no ķirurgiem.

Oficiālā paziņojumā valsts iedzīvotājiem uzsvērts, ka prezidentei vairs nekas nedraud un viņa aicinājusi saglabāt mieru.

Sprādzieni notika otrdien paredzēto prezidenta vēlēšanu kampaņas pēdējā dienā, bet valdība paziņoja, ka tās notiks, kā plānots. Vēlēšanās galvenie kandidāti būs Kumaratunga un Apvienotās nacionālās partijas līderis Ranils Vikremesinghe.

Starp atentāta mēģinājumā nogalinātajiem bija Kolombo policijas ģenerālinspektora vietnieks T.N. de Silva, bet ievainoto vidū bija četri ministri.

Svētdienas rītā turpinājās sprādziena vietas pārmeklēšana un mirstīgo atlieku aizvākšana.

Policija atzina, ka šis sprādziens ir ļoti līdzīgs tam, kurā 1991. gada maijā Dienvidindijā tika nogalināts Indijas premjerministrs Radživs Gandijs. Atentātā pret Radživu Gandiju tiek turēts aizdomās Šrilankas tamilu separātistu grupējuma "Tamilīlamas Atbrīvošanas tīģeri" (LTTE).

Pēc aculiecinieku ziņām, teroriste Kolombo uzspridzināja bumbu pēc tam, kad miesassargi neļāva viņai apskaut prezidenti.

LTTE teroristu pašnāvnieku rīkoti sprādzieni notiek kopš 1987. gada jūlija un tajos nogalināti daudzi ievērojami cilvēki. Šādā sprādzienā 1993. gada 1. maija mītiņā gāja bojā toreizējais valsts prezidents Ranasinghe Premadasa. Vardarbībā, kas saistīta ar tamilu separātistu cīņu par neatkarīgas valsts izveidošanu Šrilankā kopš 1972. gada ir gājuši bojā vairāk nekā 55 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!