Krievijas orbitālais komplekss "Mir" februārī tiks nogremdēts Klusajā okeānā uz austrumiem no Austrālijas, ceturtdien nolēma Krievijas valdība. Lēmums likvidēt 14 gadus veco kosmisko staciju tika pieņemts valdības sēdē.
Krievijas amatpersonas jau mēnešiem ilgi diskutēja, ko darīt ar staciju "Mir", kuru Maskava vairs nespēj uzturēt.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde ir aicinājusi Krieviju likvidēt "Mir" un koncentrēt resursus jaunajai Starptautiskajai komiskajai stacijai (SKS). Šajā projektā darbojas 16 valstis. SKS tiek izmantotas vairākas Krievijas tehnoloģijas, kas izstrādātas kosmiskajā stacijā "Mir".

Krievijas valdība plānoja nogremdēt "Mir" jau šogad, bet to atlika, jo Nīderlandē reģistrēta firma "MirCorp" iegādājās tiesības uz laiku izmantot staciju. Firma solīja piesaistīt investīcijas, lai uzturētu "Mir", bet Krievijas valdība skeptiski vērtē firmas iespējas izpildīt šo solījumu.

Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs ceturtdien valdības sēdē paziņoja, ka šobrīd tiek domāts par to, lai "Mir" likvidācijas operācija noritētu droši un bez starpgadījumiem.

"Mūsu pienākums ir garantēt drošību "Mir" lidojuma beigu stadijā," teica premjers.

Amaptersonas ir informējušas, ka janvārī uz orbitālo kompleksu varētu doties kosmonautu misija, lai sagatavotu to likvidēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!