Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien oficiāli stājusies spēkā ANO Klimata pārmaiņu konferencē (UNFCCC) Parīzē 2015.gada decembrī panāktā vienošanās cīņai ar klimata pārmaiņām.

Lai vienošanās stātos spēkā, bija nepieciešama tās ratifikācija no vismaz 55 konvencijas pusēm un no 55% pasaules siltumnīcefekta gāzu izmešu veidotājiem. Šis slieksnis tika sasniegts oktobra sākumā.

Vienošanos līdz šim brīdim ratificējušas 94 no 197 konvencijas pusēm.

Parīzē panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

"Cilvēce atskatīsies uz 2016.gada 4.novembri kā uz dienu, kad pasaules valstis aizvēra durvis nenovēršamai klimata katastrofai," paziņoja UNFCCC vadītāja Patrisija Espinosa.

Viņa norādīja, ka tas ir iemesls gan svinībām, gan brīdis, kad paraudzīties nākotnē ar nosvērtu skatu un apņēmību paveikt priekšā stāvošo uzdevumu.

Tas nozīmē radikāli samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju īstermiņā, "noteikti nākamajos 15 gados", sacīja Espinosa.

Šonedēļ publiskotā ANO ziņojumā norādīts, ka pašreizējās tendences dzen pasauli pretī klimata traģēdijai.

Izskatās, ka 2016.gads kļūs par karstāko gadu novērojumu vēsturē, un oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā 2015.gadā sasniedza bīstamu robežu.

Lai atzīmētu Parīzes vienošanās stāšanos spēkā, piektdien Eifeļa tornis Parīzē tiks izgaismots zaļā krāsā, tāpat kā valdības ēkas Deli, Sanpaulu, Marrākešā un citur.

Vienošanās tika ratificēta rekordlielā ātrumā. Tomēr pastāv bažas par tās īstenošanu.

ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāts Donalds Tramps ir paudis gatavību atkāpties no vienošanās, ja tiks ievēlēts prezidenta amatā.

Nākamnedēļ sarunvedēji tiksies Marrākešā, lai apspriestu turpmākos soļus, kas īstenojumi vienošanās ietvaros.

"Grafiks ir spiedīgs, jo siltumnīcefekta gāzu emisija, kas rada klimata izmaiņas, nemazinās," norādīja Espinosa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!