Foto: Bundesarchiv

Bijušā padomju diktatora Josifa Staļina muzejs viņa dzimtajā Gori pilsētā Gruzijā tiks pārveidots par staļinisko represiju upuru piemiņas muzeju, pirmdien muzeja darbiniekiem paziņoja Gruzijas kultūras ministrs Nika Rurua.

Ministrs sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka "Staļina muzeja pastāvēšana ir nesavienojama ar šodienu un nākamajām paaudzēm". "Tomēr vēsture pastāv un to nav iespējams izdzēst, tāpēc ir nepieciešams labi parādīt šajās sienās šo ļoti smago mūsu vēstures lapu," teica Rurua.

Pēc muzeja pārveidošanas tā apmeklētāji varēs iegūt detalizētu informāciju par staļiniskajām represijām.

Rurua uzsvēra, ka muzeja pārveidošanas projektu atbalsta Kultūras ministrija un represiju upuru pēcteči. Viņš tomēr neminēja konkrētus pasākumus, kas tiks veikti muzeja pārveidošanai.

Staļina muzejs tika atklāts vēl viņa dzīves laikā 1937.gadā nelielā mūra mājā, kur viņš dzimis 1878.gada 18.decembrī (6.decembrī pēc vecā stila) kā Josifs Džugašvili. 1957.gadā netālu no šīs mājas tika uzcelta granīta un marmora ēka, kurā tika ierīkota ekspozīcija viņa dzīves atspoguļošanai un glorificēšanai.

Staļina muzejs Gori pilsētā ir viena no tūristu visvairāk apmeklētajām vietām Gruzijā. Vēl nav zināms, vai tāda tā būs arī pēc muzeja pārveidošanas.

2010.gadā Gruzijas prorietumnieciskā valdība lika novākt Staļina statuju, kas no 1952.gada bija atradusies Gori galvenajā laukumā. Pērn Gruzijā tika pieņemts likums, kas aizliedz publiski demonstrēt padomju simbolus un liedz bijušajām komunistiskās partijas un padomju Valsts drošības komitejas (VDK) amatpersonām ieņemt valsts amatus.

Gruzijā no pērnā gada arī tiek atzīmēta Padomju okupācijas diena 25.februārī, pieminot Sarkanās armijas iebrukumu Gruzijā 1921.gadā, kura rezultātā Gruzija kļuva par padomju republiku un zaudēja neatkarību. Šī piemiņas diena tika noteikta 2010.gadā, bet pirmoreiz atzīmēta 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!