Foto: EPA-AFI
Turcijas pilsētā Stambulā sestdien atsākušās sarunas par Irānas kodolprogrammu.

Sarunās ar Irānu piedalās grupas P5+1 pārstāvji. Šajā grupā ietilpst ANO Drošības padomes piecas pastāvīgās dalībvalstis ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija, kā arī Vācija, un šo valstu pārstāvjus vada Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstā komisāre Ketrīna Eštone. Irānas delegāciju vada šīs valsts Augstākās nacionālās drošības padomes sekretārs Saīds Džalili.

Pēc diplomātu teiktā, sestdien ir iecerēts panākt vienošanos par detalizētāku sarunu sarīkošanu pēc vairākām nedēļām.

Februāra vidū Džalili atbildēja uz Eštones četrus mēnešus iepriekš nosūtīto vēstuli. Viņš pauda gatavību atsākt sarunas.

Iepriekšējās sarunas bez īpašiem panākumiem beidzās pērn janvārī Stambulā. Džalili tolaik atteicās runāt par urāna bagātināšanu vai savstarpējās uzticības vairošanas nosacījumiem.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% – nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!