Foto: AFP/Scanpix
Turcijas pilsētā Stambulā izcēlušies plaši nemieri, ko izraisīja lēmums likvidēt pilsētas Eiropas daļā esošo Taksimas parku iepirkšanās centra būvniecībai, ziņo ārvalstu aģentūras.

Nemieri iesākās piektdien kā miermīlīga rekonstrukcijas pretinieku protesta akcija, kas pārauga plašākos pret valdību vērstos nemieros, kad Turcijas varas iestādes demonstrantus centās izklīdināt ar policijas palīdzību. Sestdien izcēlās vairākas sadursmes, kurās drošības spēki izmantoja asaru gāzi, ūdensmetējus un piparu gāzi. Tiek ziņots par vairāk kā 100 cietušajiem. Nemieri, kas ir lielākie Turcijā pēdējo 10 gadu laikā, pārmetās arī uz valsts galvaspilsētu Ankaru un ostas pilsētu Izmiru.

Turcijas premjerministrs Receps Erdogans sestdien pārtrauca klusumu un nosodīja nemiera cēlājus. "Policija tur bija vakar, policija tur ir šodien un būs rīt. Nedrīkst pieļaut, ka Taksimas laukums kļūst par marginālu grupu skatuvi," izteicās premjers, atzīstot, ka arī policijas spēki ir pieļāvuši kļūdas attiecībā uz demonstrantiem, ziņo CNN.


Vakarpusē, kad policisti parku pameta, to pārpludināja desmitiem tūkstoši manifestantu, ziņo "Interfax".

Iedzīvotāju dusmas izraisīja valdības plāni likvidēt Taksimas parku, kurā nereti notiek dažādas demonstrācijas, un tā vietā atjaunot Osmaņu impērijas laika militārās barakas, ko izveidotu par iepirkšanās centru ar mošeju.

Pēc šiem protestiem zīmolu pārstāvji, kam bija paredzēts iekārtot veikalus šajā centrā, paziņoja, ka atsakās no šiem plāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!