Stambulas starptautiskajā lidostā izvietots plakāts, kurā Zviedrija raksturota kā valsts ar lielāko izvarošanas līmeni pasaulē, pēc tam, kad Zviedrija apsūdzēja Turciju par seksuālu attiecību ar bērniem legalizāciju.

Angļu un turku valodā veidotais plakāts izvietots Ataturka lidostas starptautisko reisu izlidošanas zonā. Uz tā rakstīts: "Ceļojuma brīdinājums! Vai zinājāt, ka Zviedrijā ir lielākais izvarošanas līmenis pasaulē?"

Līdzās sauklim ir attēls ar palielinātu valdību atbalstošā laikraksta "Gunes" pirmo lapu, kurā publicēts virsraksts "Zviedrija - izvarošanas valsts".

Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka "tā ir "Gunes" laikraksta reklāma un nav oficiāls brīdinājums".

Valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka par reklāmu lidostā ir atbildīga privāta kompānija.

Reklāma plaši tiek uzskatīts kā Turcijas atbilde Zviedrijas ārlietu ministres Margotas Vallstremas izteikumiem mikroemuāru vietnē "Twitter", ka "ir jāatceļ Turcijas lēmums atļaut seksu ar 15 gadu vecumu nesasniegušiem bērniem".

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu kā nepieņemamus nosodīja savas Zviedrijas kolēģes izteikumus, paziņojot, ka viņai vajadzētu rīkoties atbildīgi. Turcijas Ārlietu ministrija saistībā ar notikušo izsauca Zviedrijas pilnvaroto pārstāvi.

Zviedrijas vēstniecība Turcijā savā mājaslapā publicēja rakstu "Nepareizi uztverta izvarošanas statistika".

Tajā teikts, ka izvarošanas dati par Zviedriju nav salīdzināmi ar citām valstīm, jo ir atšķirīgas tiesību un statistikas sistēmas, tādēļ tādi dati "pareizi neatspoguļo realitāti".

Vēstniecība norādīja, ka Zviedrijā ir plaša juridiskā definīcija tam, kas uzskatāms par izvarošanu. Tāda definīcija arī tiek izmantota statistikas datos.

"Piemēram, katrs incidents tiek reģistrēts atsevišķi un visi incidenti, par kuriem tiek ziņots, tiek uzskatīti par noziegumiem, lai gan daži no tiem vēlāk tiek atzīti par noziedzīgu raksturu nesaturošiem," paskaidrots vēstniecības izplatītajā materiālā.

Turcijas Konstitucionālā tiesa jūlija sākumā anulēja kriminālkodeksa pantu, kas paredz sodu par "seksuālu izmantošanu" saistībā ar visiem seksuāla rakstura aktiem, kuros iesaistīti 15 gadu vecumu nesasnieguši bērni. Augstākā tiesa deva parlamentam sešus mēnešus laika, lai izstrādātu jaunas tiesību normas atbilstoši šim lēmumam.

Zemākas instances tiesa lūdza Konstitucionālās tiesas vērtējumu, paužot bažas, ka likumā nav izšķirti gadījumi, kad seksuāla rakstura aktos ir iesaistīti pusaudži un zīdaiņi.

Juridiski dzimumpilngadības vecums Turcijā joprojām ir 18 gadu, tomēr tiesas lēmums izraisīja aktīvistu bažas, ka tas pavērs ceļu nesodītai bērnu seksuālai izmantošanai.

Arī Austrijas laikraksts publicēja ziņas virsrakstu "Turcija atļauj seksu ar bērniem līdz 15 gadu vecumam". Saistībā ar to Turcija izsauca Austrijas pilnvaroto pārstāvi sniegt paskaidrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!