Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas karavīri uzsākuši mīnu demontāžu uz robežas, kas atdala abas valstis, raksta aģentūra "Reuters".

Detaļas par mīnu demontāžu apspriestas septembrī aizvadītajā samitā, kurā tikās abu valstu vadītāji. Dienvidkorejas aizsardzības ministrija norādīja, ka abas valstis ir panākušas vienošanos par to, ka mīnas uz robežas tiks demontētas 20 dienu laikā, vēsta aģentūra "Reuters".

Kopš Korejas kara beigām 1953. gadā, kad konflikts noslēdzās ar pamieru, tā saucamajā "kopējā drošības teritorijā", sadursmēs ar ziemeļkorejiešiem tikuši nogalināti vismaz deviņi karavīri, tostarp arī divi ASV karavīri. 2017. gada novembrī Ziemeļkorejas bruņotie spēki sašāva, smagi ievainojot vienu no saviem karavīriem, kurš pārbēga uz Dienvidkoreju.

Vairākas desmitgades robežpunkts starp abām Korejām simbolizēja abu valstu spraigās attiecības. Kopš 2018. gada sākuma Ziemeļkoreja kardināli mainīja savu ārpolitisko retoriku un centās mazināt spriedzi ar saviem dienvidu kaimiņiem. Šī gada aprīlī nocietinātā robeža kļuva par norises vietu vēsturiskajam samitam, kurā tikās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Mūns Džēins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!