Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien vizītes laikā Ķīnā paziņojis, ka starp viņa pārstāvēto valsti un Eiropas Savienību (ES) vairs neesot nekādu attiecību. Lavrovs to sagraušanā vainoja Eiropas pusi.

"[Krievijai] nepastāv attiecības ar Eiropas Savienību kā organizāciju. Visa šo attiecību infrastruktūra ir iznīcināta ar Briseles vienpusējiem Briseles lēmumiem," viņu citē "EurActiv". Vienlaikus viņš atzīmēja, ka Krievija turpinot uzturēt tikai divpusējas attiecības ar ES dalībvalstīm, kuras "vēlas vadīties savu nacionālo interešu vārdā".

Šos vārdus Lavrovs izteica, stāvot blakus savam Ķīnas kolēģim Vangam Ji. Krievijas diplomāts atzīmēja, ka šādu apstākļu dēļ esot tikai pašsaprotami, ka Krievijas attiecības ar Ķīnu attīstās daudz ātrāk nekā tas, kas "palicis pāri no attiecībām ar Eiropas valstīm". "Rietumu frontē pārmaiņu nav, bet Austrumos ir bagātīgi plāni, kas kļūst jo bagātīgāki katru gadu," viņš rezumējis.

Krievijas un Ķīnas ministri cita starpā apsprieda arī nepieciešamību sarīkot ANO Drošības padomes pastāvīgo biedru samitu, reaģējot uz to, ko viņi dēvē par paaugstinātu politisko turbulenci, kuru esot izraisījusi ASV destruktīvā uzvedība.

Gan ASV, gan Eiropas Savienība, kā arī citas rietumvalstis pret Ķīnu un Krieviju vērsušas sankcijas, tādējādi reaģējot uz tajās pieļautajiem cilvēktiesību, kā arī citiem starptautisko likumu pārkāpumiem. Savukārt Ķīna un Krievija uzstāj, ka tieši tās darbojoties atbilstoši starptautiskajiem likumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!