Foto: AFP/Scanpix

Starp deviņiem šajā nedēļas nogalē Pakistānas Kašmirā nogalinātajiem tūristiem ir arī viens lietuvietis, alpīnists Ernests Markšaitis, pirmdien vēsta portāls "Delfi.lt".

Divi pieredzējuši Lietuvas alpīnisti kopā ar kolēģiem no Krievijas, Polijas, Ukrainas, Bulgārijas, Serbijas un citām valstīm devās uz Pakistānu, kur vēlējās iekarot vienu no sarežģītākajām kalnu virsotnēm Nanga Parbata. Taču alpīnistu iecere neizdevās, jo kalna bāzē viņiem uzbruka teroristi, deviņus no kāpējiem nogalinot, kā arī nošaujot pakistāniešu gidu.

Viens no iemesliem, kāpēc alpīnisti devās uz Pakistānu, bija vēlme iekarot Nanga Parbata virsotni, kura sasniedz 8126 metru augstumu un ir devītā augstākā pasaulē, tā atrodas Pakistānas ziemeļu Himalajos.

Biežo laikapstākļu izmaiņu un šļūdoņu dēļ kāpšanu šajā virsotnē uzskata par ļoti grūtu un bīstamu. Nanga Parbata un K2 virsotnes pārsniedz 8000 metru augstumu un tajās ziemas apstākļos vēl neviens nav uzkāpis.

Pirmais, kurš šo sarežģīto virsotni iekaroja bija austrālietis Germans Buļs, viņš kalnā uzkāpa 1953.gada 3.jūlijā. Kopš tā laika virsotnē kāpuši apmēram 300 alpīnistu, taču lietuvieši līdz šim to nebija mēģinājuši darīt.

Pirmie lietuvieši, kuri nolēma virsotni uzveikt, bija 44 gadus vecais Ernests Markšaitis un 30 gadus vecais Sauļus Damulevičs. Abi bija pieredzējuši alpīnisti, kuri pieveikuši daudzas virsotnes. Taču teroristu uzbrukums abu plānus izjauca.

Jau vēstīts, ka svētdien Kaujinieki viesnīcā Nanga Parbata kalna bāzes nometnē Pakistānas kontrolētajā Kašmirā nogalinājuši deviņus ārvalstu tūristus un pakistāniešu gidu. Kaujinieki naktī iebrukuši nomaļā viesnīcā un atklājuši uguni uz tūristiem.

Tūristiem šajā reģionā parasti netiek uzbrukts. Atbildību par uzbrukumu uzņēmies sunnītu kaujinieku grupējums "Jundullah".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!