Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starp Afganistānā varu pārņēmušā islāmistu grupējuma "Taliban" līderiem izcēlies nopietns strīds valdības veidošanas procesā, atsaucoties uz vārdā neminētām talibu amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau iepriekš izskanēja neapstiprinātas ziņas par nesaskaņām starp grupējuma līdzdibinātāju mullu Abdulgani Baradaru un jaunās pagaidu valdības locekļiem, šīs baumas stiprināja Baradara pazušana no publiskās dzīves pēdējo dienu laikā.

Oficiāli "Taliban" noliedza, ka starp līderiem būtu kādas nesaskaņas, taču talibu avoti apstiprina, ka noticis skaļš strīds prezidenta pilī Kabulā. Strīds izcēlies starp jauno vicepremjeru Baradaru un iekšlietu ministru Siradžudinu Hakani, kurš vada kaujinieku tīklu "Haqqani". Asā vārdu apmaiņā iesaistījušies arī abu kungu sekotāji.

Kāds "Taliban" avots Katarā stāsta, ka strīds noticis pagājušās nedēļas beigās. Konflikts sācies, kad Baradars paudis neapmierinātību ar jaunās pagaidu valdības sastāvu. Nesaskaņu pamatā esot atšķirīgi uzskati par to, kurš ir panācis grupējuma uzvaru Afganistānā.

Baradrs uzskatot, ka galvenais uzsvars liekams uz diplomātiju, ar ko nodarbojies viņš un citi līdzīgi domājošie. Savukārt Hakani un viņa sekotāji uzskata, ka uzvara sasniegta kaujās ar ieročiem.

Baradars bija pirmais "Taliban" līderis, kurš tiešā veidā komunicējis ar ASV prezidentu – viņam 2020. gadā bija telefonsaruna ar toreizējo ASV līderi Donaldu Trampu. Pirms tam Baradars parakstīja Dohas vienošanos par ASV spēku izvešanu no Afganistānas.

Spēcīgais "Haqqani" tīkls, ko vada jaunais iekšlietu ministrs, tiek saistīts ar vardarbīgiem uzbrukumiem pret Afganistānas spēkiem un Rietumu sabiedrotajiem. ASV šī grupa ir iekļauta teroristu organizāciju sarakstā.

Baumas par konfliktu "Taliban" galotnēs sāka parādīties pagājušās nedēļas beigās, kad Baradars pazuda no publiskās aprites. Sociālajos medijos izskanēja pat spekulācijas, ka viņš ir miris.

"Taliban" avoti norāda, ka Baradars pēc strīda ir devies uz Kandahāru.

Oficiāli "Taliban" noliedz, ka būtu bijis kāds strīds un norāda, ka ar Baradara kungu viss ir kārtībā. Tomēr informācija ir nedaudz pretrunīga. Talibu runasvīrs informēja, ka Baradars devies un Kandahāru tikties ar grupējuma augstāko līderi, bet vēlāk citā intervijā norādīja, ka Baradars "ir noguris un vēlas atpūsties".

Daudzi afgāņi uz "Taliban" teikto nepaļaujas, zinot, ka grupējums savulaik divus gadus slēpa sava līdera mullas Omāra nāvi, turpinot izplatīt paziņojumus viņa vārdā.

BBC avoti prognozē, ka Baradars varētu atgriezties Kabulā, lai publisku noliegtu, ka būtu bijis kāds konflikts.

Vēstīts, ka grupējums augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. "Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aAfganistānasizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!