Gandrīz 250 inteliģences pārstāvju, žurnālistu un politiķu no daudzām pasaules valstīm sestdien Francijas laikrakstā "Le Figaro" publicējuši petīciju, kurā viņi nosoda Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kā arī "netīro un nežēlīgo" karu Čečenijā.
Pirms gaidāmās Krievijas prezidenta vizītes Francijā petīcijas autori aicina Eiropas valstu līderus nosodīt Krievijas amatpersonu rīcību Čečenijā.

"Katru dienu mirst jauni Krievijas kareivji un 20 reižu vairāk čečenu - pirmkārt, jau sievietes un bērni," teikts petīcijā.

Petīcijas parakstītāju vidū ir Krievijas žurnālists Andrejs Babickis, bijusī Eiropas ziņu komisāre Emma Bonino, aktrises Vanesa Redgreiva un Izabella Adžani, amerikāņu rakstniece Sjūzena Zontāga, albāņu rakstnieks Ismails Kadare un britu vēsturnieks Normens Deiviss.

Aicinājumā teikts, ka Krievija ir Eiropas sastāvdaļa, tādēļ tai jāievēro cilvēktiesību pamati.

"Nekādus koloniālos karus, nekādas civiliedzīvotāju slepkavošanas, nekādas rasistiskas tīrīšanas. Putina kungs, ir pienācis laiks likt jums saprast, ka tas vienādi attiecas uz visiem, gan lielām, gan mazām valstīm," teikts petīcijā.

Kritiskā nostāja pret notikumiem Čečenijā ir saasinājusies, tuvojoties Putina triju dienu vizītei Parīzē, kurā viņš tiksies ar Francijas un Eiropas Savienības līderiem.

Sestdien publicētajā petīcijā tiek izteikti minējumi, ka Putins savu vizīti izmantos, lai aicinātu rietumvalstis atbalstīt viņa cīņu pret "starptautisko terorismu" Čečenijā.

"Noziegumus pret cilvēci nedrīkst aizmirst. Klusēšana nogalina," brīdina petīcijas autori, aicinot iedzīvotājus pirmdien iziet Parīzes ielās un piedalīties demonstrācijā pret Putinu un Čečenijas karu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!