Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) piektdien atbrīvoja bijušo Kotdivuāras prezidentu Lorānu Gbagbo, kurš janvārī tika attaisnots lietā par noziegumiem pret cilvēci.

Gbagbo atbalstītāji dziedāja un vicināja karogus Hāgā pēc tam, kad tiesneši piekrita atbrīvot 73 gadus veco Gbagbo ar nosacījumu, ka viņš paliks kādā vēl nenosauktā valstī, kamēr tiek pārsūdzēts viņu attaisnojošais spriedums.

Gbagbo ir pirmais bijušais valsts galva, kas tiesāts SKT. Viņš un viņa palīgs Šarls Blē Guds 15.janvārī tika attaisnoti apsūdzībās par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas šajā Rietumāfrikas valstī notikuši pēc strīdus izraisījušajām 2010. gada prezidenta vēlēšanām.

Pēcvēlēšanu krīzē dzīvību zaudēja 3000 cilvēku, bet pusmiljons tika pārvietoti. Krīze izcēlās pēc tam, kad Gbagbo atteicās atzīt savu sakāvi un sava starptautiski atbalstītā sāncenša Alasana Uataras uzvaru.

SKT apelāciju tiesnesis Čile Eboe-Osudži paziņoja, ka tiesa izlaidīs Gbagbo un Blē Gudu "uz valsti, kas būs gatava viņus uzņemt savā teritorijā un gatava īstenot [SKT] noteiktos nosacījumus".

Tiesa vēlāk paziņoja, ka Gbagbo un viņa palīgs ir atbrīvoti no SKT apcietinājuma centra Hāgā un pārvesti uz "pagaidu" vietu, līdz tiks apstiprināts galamērķis.

Uataram lojālais karaspēks, kuram palīdzēja ANO un Francijas spēki, 2011. gadā sagūstīja Gbagbo un nosūtīja viņu uz SKT, kur Gbagbo un viņa palīgs tika tiesāti kopš 2016. gada janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!