Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) pilnvarojusi oficiālu izmeklēšanu par iespējamiem noziegumiem pret cilvēci, kas varētu būt pastrādāti Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes (attēlā) veicinātajā "karš pret narkotikām" kampaņā, raksta "Al Jazeera".

Trešdien izplatītajā paziņojumā Hāgā bāzētais tribunāls norādīja, ka ir "pamats" turpināt izmeklēšanu, atzīmējot, ka represijās, kurās dzīvību zaudēja tūkstošiem cilvēku, ir ievērots "īpašs nozieguma pret cilvēci slepkavības juridiskais elements".

SKT pirmstiesas palāta arī paziņoja, ka, lai gan tā atzīst Filipīnu pienākumu apkarot narkotiku tirdzniecību un atkarību no tām, tā saukto "karu pret narkotikām" kampaņu nevar uzskatīt par likumīgu tiesībaizsardzības operāciju.

Tiesa paziņoja, ka tās tiesneši ņēma vērā pierādījumus, kas tika iesniegti vismaz 204 upuru vārdā, un konstatētais liecināja, ka "saskaņā ar valsts politiku vai tās veicināšanu notika plašs un sistemātisks uzbrukums civiliedzīvotājiem ".

SKT arī atzīmēja, ka ir pārskatījusi papildu materiālus, kas liecina, ka Filipīnu varas iestādes "nav veikušas nozīmīgus pasākumus, lai izmeklētu slepkavības vai sauktu pie atbildības par tām". Tā arī norādīja, ka slepkavību izdarītājiem pat tika piedāvāti "naudas maksājumi, paaugstinājumi amatā vai apbalvojumi par slepkavībām tā dēvētajā kampaņā" karš pret narkotikām "".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!