Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Krimināltiesas prokurore Fatū Bensouda paziņojusi, ka izmeklēs Krievijas un Gruzijas spēku iespējamos kara noziegumus piecas dienas ilgušā Krievijas-Gruzijas kara laikā 2008. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bensouda atklāj, ka viņas rīcībā esošie pierādījumi liecina par Krievijas atbalstīto Dienvidosetijas spēku atbildību 113 etnisko gruzīnu civiliedzīvotāju nogalināšanā, bet abas puses nogalinājušas miera uzturētājus.

Civiliedzīvotāju nogalināšanā varētu būt piedalījušies Krievijas spēki, viņa papildina.

Krievijas-Gruzijas karš uzliesmoja 2008. gada augustā, kad Tbilisi sāka militāru operāciju, cerot atgūt separātisko Dienvidosetiju. Bet teritoriju ātri sagrāba Krievijas karaspēks, turpinot virzīties dziļāk Gruzijas teritorijā. Tas apstājās tikai netālu no galvaspilsētas Tbilisi.

Konfliktā gāja bojā gandrīz 1000 cilvēku. Desmiti tūkstoši strīdīgajās teritorijās dzīvojošo gruzīnu bija spiesti pamest savas mājas.

Bensouda norāda, ka Dienvidostijas spēku artilērijas šāviņi nogalināja divus Gruzijas miera uzturētājus, bet Gruzijas karaspēks nogalinājis desmit Krievijas miera uzturētājus un iznīcinājis medicīnisku objektu, raksta BBC.

Līdz 18 500 cilvēki tika padzīti no savām mājām Dienvidosetijas sarīkotajā "piespiedu pārvietošanas kampaņā", par vismaz 75% samazinot gruzīnu daudzumu konflikta zonā, skaidro prokurore.

Starptautiskā Krimināltiesa norāda, ka Bensouda lūgusi atļauju sākt izmeklēšanu, jo nav virzījusies uz priekšu Gruzijas izmeklēšana par savu spēku iespējamiem noziegumiem.

Tiesnešiem taga jāizlemj, vai atļaut pilnu izmeklēšanu, kas varētu pastiprināt spiedzi starp Rietumiem un Krieviju laikā, kad situāciju ir saasinājusi Sīrijas krīze, norāda BBC.

Krievija nav Hāgā bāzētās Starptautiskās Krimināltiesas locekle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!