Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā Krimināltiesa Hāgā ir noraizējusies, jo Lībija neatbild uz pieprasījumu par nogalinātā valsts līdera Muamara Kadafi dēla Seifa Islāma veselību un tiesisko statusu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Muamara Kadafi dēlu aizturēja pērn 19.novembrī, kad viņš esot mēģinājis bēgt uz Nigēru. Otrdien beidzas termiņš, kurā Lībijas varas iestādēm jāatbild uz Hāgas tiesas pieprasījumu. Ja atbilde netiks saņemta līdz dienas beigām, tiesa vērsīsies ar sūdzību ANO Drošības padomē.

Tiesa ir izsniegusi Seifa aresta orderi vēl jūnijā, apsūdzot 39 gadus veco bijušā diktatora dēlu noziegumos pret cilvēci. Pašlaik tiesu interesē, vai Lībijas varas iestādes grasās izdot Kadafi dēlu Hāgai.

Kopš notveršanas Kadafi dēls atrodas apcietinājumā Lībijas ziemeļrietumos, Zintanā. Decembrī ar viņu tikās starptautiskās tiesību aizstāvju organizācijas "Human Rights Watch" pārstāvis Freds Abrahams, kurš pēc tikšanās paziņojis, ka Seifs Islāms nesūdzas par apcietinājuma apstākļiem, taču nav apmierināts ar to, ka viņam liedz tikties ar advokātu.

Starptautiskā krimināltiesa apsūdz Siefu par līdzdalību opozicionāru vajāšanā un slepkavībās. Tikmēr Lībijas tieslietu ministrs Mohammeds al Allagi pēc Seifa Islāma notveršanas paziņojis, ka aizturētais jātiesā dzimtenē. 39 gadus vecais Saifs al Islāms ir Muammara Kadafi otrs vecākais dēls, un tika uzskatīts, ka viņš būs diktatora varas mantinieks.

SKT iepriekš paziņoja, ka Lībijai ir jāizdod tai sagūstītais Kadafi dēls, tomēr atzina par iespējamu prāvas rīkošanu Tripolē, jo valstīm ir priekšroka par kara noziegumiem apsūdzētos tiesāt savā teritorijā.

Jau vēstīts, ka Lībijā februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Tas tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Seifs al Islāms Kadafi un vairāki viņa miesassargi tika aizturēti 19.novembra naktī, kad viņi brauca autokolonnā uz rietumiem no tuksneša pilsētas Obari. Viņus aizturēja pagaidu valdību atbalstošie kaujinieki no valsts rietumu pilsētas Zintanas, kuri bija ieradušies valsts dienvidos ar nolūku atrast Saifu al Islāmu Kadafi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!