Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā sabiedrība pirmdien asi nosodījusi vardarbīgo vēršanos pret protestētājiem Lībijā un aicinājusi varasiestādes nekavējoties pārtraukt spēka pielietošanu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns telefonsarunā ar Lībijas līderi Muamaru Kadafi paudis "satraukumu par aizvien pieaugošo vardarbību un uzsvēris, ka tai nekavējoties jāpieliek punkts".

"Viņš atkārtoti aicināja ievērot pamattiesības un pamatbrīvības, tostarp tiesības uz miermīlīgu pulcēšanos un informāciju," pavēstīja ģenerālsekretāra pārstāvis.

Nopēlumu Lībijas drošības spēkiem pirmdien izteikusi arī Eiropas Savienība (ES), aicinot visas iesaistītās puses izrādīt savaldību.

Bloka ārlietu ministru paziņojumā pausts nopēlums "Lībijā notiekošajām represijām pret demonstrantiem un nožēla par vardarbību un civiliedzīvotāju upuriem".

Tikmēr Francijas ārlietu ministre Mišela Alio-Marī pirmdien mudinājusi nekavējoties pārtraukt spēka pielietošanu un atzinusi, ka situācija Lībijā ir "ārkārtīgi satraucoša".

Bažas par notikumiem Lībijā paudis arī Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, aicinot nekavējoties pārtraukt vardarbību.

Viņš mudina rast "miermīlīgu risinājumu, kurā tiktu ņemta vērā Lībijas tautas vēlme pēc demokrātijas un brīvības".

Tikmēr Šveice veltījusi atzinīgus vārdus demonstrantiem, kas izgājuši Lībijas ielās, lai pieprasītu savas "demokrātiskās tiesības".

Vienlaikus Šveices Ārlietu ministrija nosoda Lībijas drošības spēkus par vēršanos pret protestētājiem.

ASV savukārt aicina Lībiju ļaut rīkot miermīlīgas demonstrācijas un nosoda spēka pielietošanu.

Ziņas par Lībijas nemieros bojāgājušo cilvēku skaitu atšķiras. Starptautiskā Cilvēktiesību organizācija (IFHR) lēš, ka kopš nemieru sākuma bojāgājušo skaits sasniedzis 300 līdz 400 cilvēkus. Tikmēr cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW) iepriekš ziņoja, ka bojāgājušo skaits sasniedzis 223.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!