Foto: Reuters/Scanpix
ANO Starptautiskais tribunāls Runadas lietā (ICTR) piespriedis ilgus cietumsodus hutu tautības augstākajiem militārajiem komandieriem, kas bija iesaistīti 1994. gada genocīdā pret tutsi tautības Ruandas iedzīvotājiem.

Bijušajam Ruandas armijas pavēlniekam Augustīnam Bizimungam tiesa piesprieda 30 gadus cietumā. Tiesa atzina, ka viņš pilnībā kontrolējis savu padoto rīcību, kad tie piedalījās slepkavībās, kurās kopumā gāja bojā vairāk nekā 800 000 cilvēku. Savukārt bijušais Ruandas policijas  priekšnieks Augustīns Ndindilijmana tika atzīts par daļēji līdzvainīgu, jo atsevišķas policijas vienības rīkojušās bez viņa ziņas, un viņš nav devis pavēles veikt masu slepkavības. Par to tiesa viņam piesprieda 11 gadus, jeb tik cik viņš jau bija pavadījis ieslodzījumā prāvas gaitā.

Abi minētie ir līdz šim augstākās amatpersonas, kas notiesātas par 1994. gada genocīdu. Vēl 20 gadu cietumā tribunāls piesprieda bijušajam "nāves bataljona" komandierim majoram Fransuā Ksavjē Nzuvonomeije un viņa padotajam kapteinim Inokentam Sagahutu.

Kā ziņots, No 1994. gada 6. aprīļa līdz jūlija vidum 100 dienas Ruandā katru dienu notika masu slepkavošana, turklāt nežēlība izpaudās ne tikai no bruņotu spēku puses, bet arī civiliedzīvotāju starpā. Ruandieši nogalināja ruandiešus, masveidā iznīcinot ne tikai tutsi cilts piederīgos, bet arī skarot mērenos hutus. Dažādi avoti ziņo par nogalināto skaitu no 500 000 līdz miljonam. Ruandas genocīds radīja gandrīz piecus miljonus bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!