Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskās krimināltiesas (ICC) galvenā prokurore aicinājusi veikt pilnu izmeklēšanu par iespējamiem noziegumiem pret cilvēci, kuri pastrādāti Filipīnu valdības īstenotajā "karā pret narkotikām", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Prokurore Fatu Bensouda, kura šonedēļ pametīs savu amatu, sākotnējo izmeklēšanu par notiekošo Filipīnās uzsāka jau 2018. gadā. Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte neilgi pēc tam lēma par savas valsts izstāšanos no ICC.

Filipīnu īstenotajā cīņā pret narkotikām miruši tūkstošiem civiliedzīvotāju. Valdības publicētie dati liecina, ka dzīvību zaudējuši 6000, bet starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas lēsušas, ka patiesais nāves gadījumu skaits varētu būt ievērojami lielāks.

Prezidenta Dutertes pārstāvis paziņojis, ka Filipīnu valdība nesadarbosies ar ICC izmeklēšanas ietvaros, jo valsts vairs nav daļa no Starptautiskās krimināltiesas.

Pretrunīgi vērtētā Filipīnu kampaņa pret narkotikām jau gadiem ilgi izraisījusi starptautiskas bažas un nosodījumu.

Pirmdien Bensouda paziņoja, ka ir pamats uzskatīt, ka notikušas slepkavības, un aicināja tiesnešus ļaut uzsākt izmeklēšanu. Viņas paziņojumā teikts, ka pieejamā informācija liecina, ka Filipīnu valsts policija un citi, kas darbojas tai līdzās, laika posmā, ko viņa aplūkoja (no 2016. gada jūlija līdz 2019. gada martam), nelikumīgi nogalināja vairākus tūkstošus līdz desmitiem tūkstošu civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!