Savā pētījumā Starptautiskās Migrācijas organizācija (SMO) apkopoja datus par globālās migrācijas izmaksām, pozitīvajām un negatīvajām iezīmēm.

Rezultātā tika noskaidrots, ka bieži izskanējušās bažas par migrācijas negatīvo ietekmi uz darba tirgu un labklājību bieži vien ir nepamatotas, raksta BBC.

SMO eksperti apgalvo, ka pasaulē ir aptuveni 192 miljoni migrantu, un daudzi no tiem nes ekonomisku un dažāda cita veida labumu.

“Mēs dzīvojam globalizētā pasaulē, kas nevar izdzīvot, paļaujoties tikai uz iekšējo tirgu, tāpēc ir jārod tam risinājums,” saka organizācijas vadītājs Bransons Makkinlijs.

“Ja migrāciju ievirza pareizā gultnē, tai ir vairāk pozitīvo nekā negatīvo iezīmju.”

Kāds Lielbritānijas ekspertu veikts pētījums norāda, ka 1999. un 2000.gadā Lielbritānijas migranti nodokļos samaksāja par četriem miljardiem ASV dolāru vairāk nekā saņēma pabalstos.

Turklāt migranti ievērojami palīdz arī savas dzimtenes ekonomikas attīstībai, jo dažkārt naudas plūsma no ārvalstīm uz dzimto valsti pārsniedz oficiālo attīstības budžetu.

Ziņojumā teikts, ka migranti drīzāk aizpilda tukšās vietas darba tirgū, nevis atņem darbu vietējiem iedzīvotājiem. Viņi visbiežāk strādā zema līmeņa un augsta riska darbus, kam nav nepieciešama īpaša izglītība, par to saņemot pietiekoši lielu atalgojumu.

2004.gadā strādājošie migranti aizsūtīja uz savām dzimtajām valstīm vairāk nekā 100 miljardus ASV dolāru, turklāt šis skaitlis varētu būt vēl lielāks, jo aptuveni tikpat daudz naudas varētu būt nosūtīta caur neoficiāliem kanāliem.

Piemēram, Maroka no saviem imigrējušajiem pilsoņiem 2002.gadā saņēma 2,87 miljardus dolāru, kas ir aptuveni 8% no valsts IKP.

Pētījumā teikts, ka, lai arī daudzi profesionāļi pamet dzimteni, lai meklētu labākas peļņas iespējas ārzemēs, viņi tomēr varētu atgriezties, līdzi nesot iegūto pieredzi un praktiskas zināšanas.

Migranti ir mazāk nekā 3% no kopējā pasaules iedzīvotāju skaita, un gandrīz puse no tiem ir sievietes. Migrantu skaits no 82 miljoniem 1970.gadā palielinājies līdz 190 miljoniem mūsdienās, taču eksperti paredz, ka migrantu skaits vairākās valstīs Āzijā un Āfrikā samazināsies.

Vispopulārākais mērķis migrantu vidū ir ASV, kur dzīvo aptuveni 20% pasaules migrantu, un Krievija, kur dzīvo aptuveni 8% pasaules migrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!