Starptautiskie finanšu donori konferencē Parīzē pirmdien apņēmās investēt palestīniešu ekonomikā 7,4 miljardus dolāru (3,55 miljardus latu), atsaucoties uz informētiem avotiem franču diplomātiskajās aprindās, ziņo aģentūra DPA.
Pirms konferences sākuma Eiropas Savienība (ES) ārlietu komisāre Benita Ferero-Valdnere solīja, ka no bloka budžeta palestīniešu pašpārvaldes administrācijai tiks piešķirti 650 miljoni dolāru (321 miljons latu). Turklāt bija sagaidāms, ka arī ASV paziņos par 550 miljonu dolāru (264 miljonus latu) piešķiršanu palestīniešu ekonomikas attīstībai.

Konference Parīzē ir sapulcējusi augsta ranga amatpersonas no 86 valstīm.

Vēl pirms konferences sākuma palestīniešu prezidents Mahmuds Abass aicināja Rietumkrasta teritorijās bez izņēmumiem pārtraukt ebreju apmetņu būvniecību.

Abass solīja ievērot palestīniešu saistības atbilstoši 2003.gada "ceļa kartei". Tā paredz, ka ka palestīnieši pārtrauks kaujinieku organizāciju darbību, bet Izraēla - kolonistu apmetņu paplašināšanu okupētajās teritorijās. Prezidents sagaida, ka arī Izraēla bez atrunām ievēros šos nosacījumus.

Atklājot konferenci, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī aicināja līdz 2008.gada beigām izveidot neatkarīgu Palestīnas valsti "no Gazas līdz Rietumkrastam un Austrumjeruzalemei".

Vienlaikus Sarkozī vērsās pret radikālo palestīniešu grupējumu "Hamas", kura kontrolē atrodas Gazas josla.

"Miers nav iespējams bez Gazas," viņš sacīja, "un miers nav iespējams ar grupām, kas neatzīst Izraēlu. Tas ir nepieņemami."

Palestīniešu pašpārvaldes administrācija aicinājusi starptautisko sabiedrību tuvāko trīs gadu laikā piešķirt 5,6 miljardus dolāru (2,7 miljardus latu) Palestīnas valsts izveidošanai.

Pašpārvaldes pagaidu valdības premjerministrs Salems Fajads gatavojas iepazīstināt konferenci ar detalizētu reformu un attīstības programmu.

Forums Parīzē notiek Anapolisas konferences atjaunoto Izraēlas un palestīniešu miera sarunu ietvaros, kā mērķis ir Palestīnas valsts izveidošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!