Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Hamburgā bāzētais Starptautiskais Jūras tiesību tribunāls piektdien sācis izskatīt incidentu Kerčas šaurumā, kurā Krievijas bruņotie spēki sagrāba trīs Ukrainas karakuģus un 24 kara jūrniekus.

Ukraina pieprasa Krievijai atbrīvot apkalpes locekļus un visus trīs kuģus. Savukārt Krievija uzstāj, ka Ukraina pārkāpa tās robežas.

Pirmajā prāvas dienā piektdien tiesa uzklausīja Ukrainas puses argumentus. Krievija prāvā nepiedalās, jo valsts pozīcija ir tāda, ka šai tiesai nav jurisdikcijas pār tās militāro darbību. Tiesneši plāno spriedumu nolasīt līdz maija beigām.

Incidents, kura dēļ ASV un Eiropas Savienība noteica sankcijas pret Krievijas amatpersonām, notika pērn novembrī Kerčas šaurumā, kas savieno Melno jūru un Azovas jūru.

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus, no kuriem trīs tika ievainoti, Krievija nogādāja Maskavā, kur viņiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums saistībā ar apsūdzībām par nelegālu robežas šķērsošanu.

Reģionā saspīlējums ir pieaudzis kopš 2014. gada, kad Krievija pēc starptautiski neatzīta referenduma anektēja Krimas pussalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!