Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV muitas tarifi no Eiropas Savienības (ES), Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam stāsies spēkā piektdien, paziņojis ASV tirdzniecības ministrs Vilburs Ross.

ASV prezidents Donalds Tramps 8. martā parakstīja rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un 10% tarifu piemērošanu alumīnija importam, bet atlika šo tarifu piemērošanu ES, Meksikai un Kanādai.

Tramps "ir nolēmis Kanādas, Meksikas un Eiropas Savienības gadījumā nepagarināt [uz tām attiecinātos] izņēmumus, un tādēļ tām no pusnakts tiks noteikts 25% tarifs tēraudam un 10% alumīnijam," žurnālistiem ceturtdien sacīja Ross.

Austrālija, Argentīna un Brazīlija, uz kurām sākumā tika attiecināti pagaidu izņēmumi, ir piekritušās ierobežot uz ASV eksportējamā tērauda daudzumu apmaiņā pret pastāvīgu izņēmumu, piebilda Ross.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pēc ASV paziņojuma par tarifu noteikšanu tērauda un alumīnija importam no ES sacīja, ka ES tuvāko stundu laikā paziņos par pretpasākumiem.

Savukārt Meksika paziņoja, ka noteiks muitas tarifus dažādām no ASV importētajām precēm, tostarp tērauda loksnēm, spuldzēm, cūku kājām un pleciem, desām, āboliem, vīnogām un dažādām siera šķirnēm. Meksika muitas tarifus noteiks tā, lai ar šiem tarifiem Savienotajām Valstīm radītais ekonomiskais kaitējums būtu līdzīgs kaitējumam, ko Meksikai nodarīs ASV noteiktie tarifi.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ceturtdien sacīja, ka Otava noteiks 25% muitas tarifu tērauda importam no ASV un 10% muitas tarifu alumīnijam un plašam ASV preču spektram, arī atsevišķiem pārtikas un lauksaimniecības produktiem.

Kanādas valdība pavēstīja, ka tā divas nedēļas turpinās konsultācijas un ieviesīs tarifus 1. jūlijā.

Kopējā importa preču vērtība šajā sarakstā ir 16,6 miljardi Kanādas dolāru (11 miljardi eiro), norādīja valdība, skaidrojot, ka tas atbilst Kanādas 2017. gada eksporta vērtībai, ko skars ASV muitas tarifi tēraudam un alumīnijam.

Otava apstrīdēs ASV īstenotos pasākumus atbilstoši Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumam, kā arī Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!