Foto: AP/Scanpix/LETA
Krievijas karaspēks ir pastiprinājis aktivitātes Doņeckas un Tavričeskes virzienā, uzbrūk Mariupoles ostai un gatavojas okupētajā Hersonas apgabalā rīkot pseidoreferendumu, svētdienas vakarā paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Ienaidnieks turpina īstenot pilna mēroga bruņotu agresiju pret mūsu valsti. Krievijas iebrucēji turpina raķešu un bumbu triecienus Ukrainas rūpnieciskajai un civilajai infrastruktūrai," teikts Ukrainas armijas ģenerālštāba paziņojumā.

Turpinās Krievijas vienību pārvietošanās uz Ukrainas teritoriju no Krievijas Kurskas, Brjanskas un Voroņežas apgabaliem, šorīt ziņoja Ukrainas armijas ģenerālštābs, norādot, ka Krievijas karaspēku vienībām, kas atrodas Ukrainas teritorijā, ir būtiskas problēmas ar apgādi, taču tām izdevies izveidot ievērojamus munīcijas krājumus.

Krievijas karaspēka vienībās, kas atrodas uz tiešās kontakta līnijas, pieaug karavīru neapmierinātība, morālais un psiholoģiskais stāvoklis saglabājas zemā līmenī. Krievijas militārpersonas pastāvīgi sūdzas par rotācijas trūkumu, tehnikas bojāšanos, piegādātās degvielas un pārtikas kvalitāti.

Volīnijas un Poļesjes virzienā pretinieks aktīvas darbības nav veicis.

Baltkrievijas bruņoto spēku vienības turpina segt Ukrainas un Baltkrievijas robežu Brestas un Gomeļas apgabalos.

Siverskas virzienā saglabājas raķešu triecienu un artilērijas apšaudes iespējamība no Krievijas teritorijas uz militārajiem un civilajiem mērķiem Černihivas un Sumu apgabalos.

Slobožanskas virzienā Krievijas karaspēks turpina daļēju Harkivas pilsētas blokādi un tās dzīvojamo rajonu apšaudīšanu. Ienaidnieks apšauda militāros un kritiskās infrastruktūras objektus.

Ukrainas armijas ģenerālštābs šorīt arī ziņoja, ka Krievija gatavojas jūras spēku desanta operācijai, bet šī informācija vēl tiek precizēta.

Dienvidbugas virzienā ienaidnieka galvenie centieni ir koncentrēti uz savu pozīciju noturēšanu.

Pēc pieejamās informācijas, starptautiski neatzītajā Piedņestras Moldāvu Republikā, piedaloties Krievijas federālā drošības dienesta pārstāvjiem, pārbaudītas vairāku Piedņestras Moldāvu Republikas bruņoto formējumu brigāžu kaujas spējas. Ukrainas armijas ģenerālštābs ziņoja, ka pārbaudītās vienības neesot gatavas kaujas operācijām.

Ienaidnieka uz laiku okupētajās teritorijās turpinās laupīšanas un vardarbība pret civiliedzīvotājiem.

Doneckas un Tavričeskes virzienā ienaidnieks pastiprinājis karadarbību, turpina raķešu un bumbu triecienus Mariupolei, tostarp izmantojot stratēģiskos bumbvedējus "Tu-22M3". Iebrucēji mēģināja šturmēt ostas rajonu un rūpnīcu "Azovstaļ".

Ukrainas armijas ģenerālštābs šorīt ziņoja, ka Doneckas un Luhanskas apgabalos Ukrainas armija aizvadītajā diennaktī atsitusi desmit ienaidnieka uzbrukumus, iznīcinājusi 15 krievu tankus, 24 citas bruņutehnikas vienības un sešas automašīnas, kā arī vienu ienaidnieka lielgabalu.

Krievijas karaspēks apšauda Luhanskas un Hersonas apgabalus, naktī tika spēcīgi apšaudīti Severodoneckas dzīvojamie rajoni, bet šorīt apšaudīta Kreminna.

Ukrainas armijas ģenerālštābs arī norādījis, ka okupētajā Krimā ievērojamu rezonansi sabiedrībā izpelnījusies informācija par Ukrainas veikto Krievijas raķešu kreisera "Moskva" sašaušanu un iedzīvotāju vidū pieaug neuzticība Krievijas oficiālo masu mediju izplatītajai informācijai.

Cilvēkresursu trūkuma dēļ iebrucēji karā cenšas iesaistīt īslaicīgi okupēto teritoriju vietējos iedzīvotājus. Izjumā sākusies vīriešu piespiedu mobilizācija.

Krievijas karaspēka uz laiku okupētajās teritorijās turpinās gatavošanās nelikumīgam referendumam par "Hersonas Tautas Republikas" pasludināšanu. Rezultātu viltošanai plānots izmantot novada iedzīvotāju personas datus, ko okupanti vāc, izsniedzot tā dēvēto humāno palīdzību. Iedzīvotāju vidū arī izplatās informācija, ka pēc pseidoreferenduma rezultātu paziņošanas sāksies viņu piespiedu iesaukšana Krievijas armijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!