Foto: AFP/Scanpix

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers kritizējis bijušo kancleru Gerhardu Šrēderu par viņa biznesa sakariem ar Krieviju, norādot, ka tie aizēnojuši lielāko daļu no visa, ko Šrēders savulaik paveicis kanclera amatā.

"Gerharda Šrēdera saistība ar Krievijas energokompānijām raisījusi daudz jautājumu par mūsu valsti, īpaši no mūsu Austrumeiropas kaimiņiem," viņš sacījis laikrakstam "Bild am Sonntag".

Šteinmeiers, kas, tāpat kā Šrēders, pārstāv Vācijas sociāldemokrātus (SPD), savulaik ar viņu cieši sadarbojies un no 1999. līdz 2005. gadam vadījis Šrēdera kanceleju. Tiek uzskatīts, ka viņi abi veidojuši Krievijai labvēlīgo Vācijas nostāju, kas sāka brukt, Krievijai atkārtoti iebrūkot Ukrainā.

"Piecpadsmit gadus mēs gājām vienu ceļu, bet turpmākos septiņpadsmit gadus esmu gājis savu politisko ceļu bez viņa. Šajā laikā Gerhards Šrēders pieņēmis personiskus lēmumus, kas mūs šķir," piebildis Vācijas prezidents.

Šrēders Vācijā gadiem ilgi kritizēts par saviem amatiem Krievijas valsts uzņēmumos un ciešajām attiecībām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Pagājušajā mēnesī tika paziņots, ka Šrēders atstās Krievijas enerģētikas kompānijas "Rosņeftj" padomi, bet vēlāk pats Šrēders pavēstīja, ka neieņems amatu gāzes koncerna "Gazprom" direktoru padomē, kuram ticis izvirzīts.

Nesen Vācija arī paziņoja, ka 78 gadus vecais Šrēders zaudēs vairākas bijušā kanclera privilēģijas, ieskaitot iespēju izmantot biroju Bundestāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!