Foto: AFP/Scanpix

Autovadītājs dzīves laikā ietaupīs aptuveni 3800 eiro (2662 latu), ja Eiropas Savienība (ES) pieņems stingrākus CO2 izmešu ierobežojumus autoražotājiem, atsaucoties uz pētījuma rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ja visas Eiropas Savienības autoparks atbildīs stingrākām CO2 izmešu daudzuma normām, gada laikā tas ļaus ietaupīt 35 miljardus eiro (24,5 miljardus latu), pētījumā secinājuši konsultatīvie uzņēmumi "Cambridge Econometrics" un "Ricardo-AEA".

Šāds ietaupījums būtu iespējams, ja vidējais automašīnu CO2 izmešu daudzums tiktu ierobežots līdz 95 gramiem uz kilometru. Degvielas patēriņš tad samazinātos aptuveni par ceturtdaļu.

Nepieciešamie uzlabojumi jaunas automašīnas cenu 2020. gadā palielinātu aptuveni par 1000 eiro (700 lati), tomēr sadārdzinājums uz ietaupītās degvielas rēķina (aptuveni 280 latu gadā) atmaksātos mazāk nekā trīs gadu laikā, secina pētnieki.

Ziņojums ir publicēts laikā, kad Eiroparlaments spriež par jauniem automašīnu standartiem. Eiropas Komisija ir piedāvājusi CO2 izmešu daudzumu ierobežot tieši līdz minētajiem 95 gramiem uz kilometru.

Komisija uzskata, ka stingrie standarti palīdzēs stiprināt Eiropas autoražotāju konkurētspēju un sasniegt mērķi – līdz 2050. gadam par 60% samazināt CO2 emisiju no transportlīdzekļiem.

Tehnoloģijas, lai izpildītu uz 2020. gadu piedāvātās izmešu prasības, ir pieejamas jau tagad. Piemēram, paredzēto standartu prasības jau tagad izpilda "Ford Focus ECOnetic" automašīna. Tomēr plāns varētu izraisīt strīdus parlamentā, Vācijas deputātiem baidoties, ka stingrās normas ietekmēs uzņēmumus, kas ražo lielākas un smagākas automašīnas.

Ziņojuma autori uzskata, ka jaunā izmešu norma Eiropas autoražotājiem palīdzētu konkurēt ar ASV uzņēmumime, kuriem prezidents Baraks Obama izvirza prasību izmešu daudzumu ierobežot līdz 93 gramiem uz kilometru jau 2025. gadā.

Ziņojuma autori arī paredz, ka papildus izdevumi par automašīnu tehnoloģijām, lai iekļautos 95 gramu izmešu normā, radīs aptuveni 400 000 jaunu darbavietu. Visdrīzāk, ka šo prognozi parlamentā apstrīdēs, skaidro BBC.

Izmešu daudzuma samazināšanu autoražotāji varētu panākt ar vairākiem uzlabojumiem, piemēram, ražojot virsbūves no alumīnija un uzstādot tehnoloģiju, kas automātiski izslēdz un ieslēdz motoru apstājoties krustojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!