Foto: RIA Novosti/Scanpix

Holivudas zvaigzne Stīvens Sīgals izteicis cerību nākotnē kļūt par "daļu no Čečenijas" un norādījis, ka republikas prezidents Ramzans Kadirovs vienmēr būs viņa draugs, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Sīgals sestdien piedalījās Čečenijas galvaspilsētas Groznijas 195. gadadienai veltītā koncertā, kas sakrita arī ar Kadirova 37. dzimšanas dienas svinībām. Aktieris pateicās par uzaicinājumu un sauca Kadirovu par republikas "lielo līderi", norāda aģentūra.

Tāpat viņš slavējis Kadirova tēvu Ahmedu, kurš 2003. gadā kļuva par nemierīgās republikas prezidentu, bet 2004. gadā tika nogalināts atentātā.

Šī nebija pirmā Sīgala vizīte Čečenijā. Vēl maijā 61 gadu vecā filmu zvaigzne tikās ar Kadirovu viņa Groznijas rezidencē. Pēc tam Kadirovs paziņoja, ka "Sīgals ir gandrīz čečens".

Pompozos svētku pasākumus, kas veltīti Groznijas un Kadirova dzimšanas dienām, bieži apmeklē ārzemju slavenības. Pagājušajā gadā tajās piedalījās franču aktieris Žerārs Depardjē, bet 2011. gadā Holivudas zvaigzne Žans Klods van Damme.

2011. gadā līdera dzimšanas dienas svinībās par 500 000 dolāru (259 000 latu) honorāru spēlēja vijolniece Vanesa Meja. "Allahs to man iedeva," viņš smejoties atbildējis uz reportieru jautājumiem par naudas izcelsmi.

Kamēr prezidents tērē naudu svinību rīkošanai un dāsniem honorāriem par ārzemju zvaigžņu priekšnesumiem, kalnainā republika ir viens no nabadzīgākajiem reģioniem Krievijā ar augstu bezdarba līmeni un lielu atkarību no federālā budžeta, skaidro aģentūra. Aktīvisti pārmet, ka Kadirovs Čečeniju pārvērš par savu saimniecību un piekopj personības kultu.

Kadirovs un viņa tēvs, kurš bija ietekmīgs garīdznieks, deviņdesmitajos gados pievienojās nemierniekiem, kas karoja pret Kremļa varu. Tomēr vēlāk, pēc nesaskaņām ar citiem klaniem, Ahmads Kadirovs kļuva par prokremliskās valdības vadītāju. 2004. gadā viņš gāja bojā bumbas sprādzienā Groznijas galvenajā stadionā.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas un kritiķi Ramzanu Kadirovu un viņa kaujiniekus apsūdz nolaupīšanā, nogalināšanā, spīdzināšanā un citos nopietnos pārkāpumos, kurus čečenu līderis noliedz.

Kremlis Kadirovam piedēvē miera atjaunošanu kara izpostītajā provincē, kurā atgriezušies desmitiem tūkstoši bēgļu, tomēr nemiernieku vardarbība ir lielā mērā pārvietojusies uz citām nemierīgajām Ziemeļkaukāza republikām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!