Foto: Reuters/Scanpix
Stokholmai pagājušajā nedēļā varētu būt izdevies pārvarēt jaunā koronavīrusa pandēmijas kulmināciju, otrdien paziņojušas Zviedrijas amatpersonas.

Sabiedrības veselības aģentūra aplēsusi, ka 15.aprīlī ar jauno koronavīrusu bija inficējušies 86 000 no Stokholmas miljons iedzīvotājiem.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Zviedrijā kopš jaunā koronavīrusa uzliesmojuma sākumu inficējušies 15 322 cilvēki, tostarp 6200 galvaspilsētā.

Taču Sabiedrības veselības aģentūra aplēsusi, ka ar Covid-19 testu inficēšanās apstiprināta tikai vienam no 1000 saslimušajiem Stokholmas iedzīvotājiem.

Saskaņā ar šo modeli kulminācija tika sasniegta pagājušajā nedēļā un turpmāk jauno inficēšanās gadījumu skaits samazināsies, bet tas nenozīmē, ka jaunā koronavīrusa izplatība apstāsies pavisam, preses konferencē paziņoja valsts galvenā epidemiologa vietnieks, piebilstot, ka modelēšana ļaus iegūt precīzāku informāciju, kad būs vairāk datu.

Atšķirībā no citām Ziemeļvalstīm un pārējās Eiropas, Zviedrija nav īstenojusi ārkārtējus pārvietošanās ierobežojumus. Tā vietā Stokholma aicinājusi pilsoņus uzņemties atbildību un ievērot sociālās distancēšanās vadlīnijas. Tiesa, ieviesti arī daži ierobežojumi, piemēram, aizliegts pulcēties vienkopus vairāk nekā 50 personām un apmeklēt veco ļaužu aprūpes namus.

Zviedrijas reakcija uz pandēmiju ir izpelnījusies kritiku, jo tās mirstības rādītāji sākuši nopietni apsteigt kaimiņos esošās pārējās Ziemeļvalstis, kas īstenojušas stingrus ierobežojumus cīņā pret pandēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!