Foto: AP/Scanpix
Uzbekistānas pilsonis Rahmats Akilovs, kurš ir atzinies, ka ar vēlmi nogalināt "neticīgos" pagājušā gada 7.aprīlī ar kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī Stokholmā, otrdien stāsies tiesas priekšā kā apsūdzētais terorismā.

Teroraktā dzīvību zaudēja pieci cilvēki un 10 tika ievainoti.

Akilovs ir vienīgais aizdomās turamais šajā lietā, un Zviedrijas prokuratūra viņam 30. janvārī izvirzīja apsūdzības terorismā, terorisma mēģinājumā un cilvēku apdraudēšanā.

Ir gaidāms, ka prāva ilgs līdz maijam, bet spriedums tiks pasludināts jūnijā.

39 gadus vecais Akilovs bija zvērējis uzticību džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") šī terorakta priekšvakarā, lai gan grupējums nav uzņēmies atbildību par šo uzbrukumu.

Apsūdzības rakstā teikts, ka Akilovs vēlējies izraisīt bailes visā sabiedrībā un piespiest Zviedrijas valdību un parlamentu apturēt Zviedrijas dalību starptautiskā militārajā atbalsta misijā Irākā.

Akilovs ir atzinies uzbrukuma sarīkošanā un kopš aprīļa atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Psihiatriskajā novērtējumā secināts, ka Akilovs bija pieskaitāms brīdī, kad ar kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī.

Akilovs 7. aprīļa pēcpusdienā nozaga alus piegādes automašīnu un brauca pa gājēju iepirkšanās ielu, mēģinot notriekt ievērojami vairāku cilvēku, līdz viņš ietriecās kāda lielveikala fasādē.

Akilovs dažas stundas pēc uzbrukuma tika aizturēts kādā Stokholmas piepilsētā, pateicoties sabiedriskā transporta novērošanas kameru ierakstam.

Akilovs 2014. gadā ieradās Zviedrijā. Pēc tam, kad 2016. gadā tika noraidīts viņa uzturēšanās atļaujas pieprasījums, viņš Zviedrijā dzīvoja nelegāli, strādājot gadījuma darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!