Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas tuvumā pēdējās dienās vairākās vietās iedzīvotāji pamanījuši vilkus, ziņo Zviedrijas Radio latviešu redakcija.
Par neparasto viesu parādīšanos ziņots gan Zviedrijas galvaspilsētas ziemeļaustrumos - Vaksholmā, gan arī Vermdē - Stokholmas dienvidu priekšpilsētas apkārtnē. Te policistiem pat izdevies kādu brīdi sekot dzīvniekam un nofotografēt to ar mobilā telefona fotokameru.

Vietējie iedzīvotāji un policisti neatceras, kad vilki pēdējo reizi būtu manīti Stokholmas tuvumā.

Vilku populācijas lielums Zviedrijā pēdējos gados daudz diskutēts. Mednieku biedrība ir pārliecināta, ka dzīvnieki savairojušies un arī šķērso robežu ar Somiju un Norvēģiju un nodara postījumus ziemeļbriežu ganāmpulkiem un mājdzīvniekiem vairākos Zviedrijas ziemeļu reģionos. Tiek lēsts, ka Zviedrijā esot pāri par 80 vilku.

Savukārt dabas aizsardzības likumdošana ir stingra un nepieļauj vilku iznīcināšanu, aizsargājot mājlopus.

Šobrīd šiem jautājumiem pievērsta sevišķa uzmanība, jo kopš septembra beigām Eiropas kopienas tiesa izskata jautājumu par vilku medību atļaušanu Somijā.

Brisele kritizē somus par pārāk vieglu atļauju došanu vilku medībām. ES vēlas ieviest noteikumu, ka medības uzsākamas tikai tad, kad valstī reģistrēti vismaz 1000 vilku. Tiesas process varot ilgt vismaz divus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!