Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien pauda pārliecību, ka, neskatoties uz britu balsojumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un premjerministra Deivida Kamerona demisiju, Lielbritānija paliks uzticīga saviem pienākumiem pret aliansi.

Šobrīd valdošā Konservatīvā partija meklē jaunu līderi, kuram nāksies uzņemties sarunas ar ES par izstāšanos no bloka, un tas izsaucis satraukumu Rietumu drošības struktūru vadībā.

""Brexit" mainīs attiecības starp Apvienoto Karalisti un ES, taču tas nemainīs Apvienotās Karalistes pozīcijas NATO," preses konferencē, kas tika rīkota alianses Varšavas samita priekšvakarā, uzsvēra Stoltenbergs. "Deivids Kamerons un Apvienotās Karalistes valdība nepārprotami paziņojusi, ka viņi joprojām paliks uzticami sabiedrotie. Esmu pārliecināts, ka jaunā Apvienotās Karalistes valdība turpinās šo kursu."

Tas ir svarīgi, jo Lielbritānija ir viena no spēcīgākajiem drošības garantiem Eiropā, piebilda NATO ģenerālsekretārs.

Lielbritānijai kā kodolvalstij un ANO pastāvīgajai loceklei ir liela ietekme NATO, un līdz šim tai bija svarīga loma arī ES ārlietu un drošības politikā. Taču pēc 23.jūnijā notikušā referenduma, kurā 52% britu atbalstīja izstāšanos no ES, izskanējušas spekulācijas, ka Apvienotās Karalistes globālās pozīcijas tiks iedragātas.

Tomēr Stoltenbergs vairākkārt uzsvēra, ka referendums ietekmēs vienīgi Lielbritānijas attiecības ar ES, nevis ar NATO.

Vienlaikus viņš norādīja, ka "Brexit" nebūs nekādas ietekmes uz NATO sadarbību ar ES un ka, gluži pretēji, tas tikai viros nepieciešamību stiprināt abu organizāciju sadarbību.

NATO ģenerālsekretārs piebilda, ka vēl pirms britu referenduma tika nolemts, ka piektdien un sestdien gaidāmā alianses samita laikā Varšavā NATO dalībvalstu līderi tiksies ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, lai parakstītu līgumu par abu organizāciju sadarbību.

"Mēs kopīgi piedzīvojam jaunu drošības vidi (..). Nedz ES, nedz NATO nav visu līdzekļu, lai reaģētu, piemēram, uz hibrīdkaru un citām problēmām," norādīja Stoltenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!