Foto: Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs šobrīd nesaredz tiešus militārus draudus nevienai alianses dalībvalstij, arī Baltijas valstīm, taču uzskata, ka ir svarīgi pienācīgi sagatavoties jebkādai negaidītai situācijai.

Kā viņš norādījis intervijā portālam "Delfi.lt", alianse likusi ļoti skaidri saprast, ka aizstāvēs un sargās visas dalībvalstis pret jebkādiem apdraudējumiem.

"Visiem jāzina, ka uzbrukums vienai NATO valstij tiks uztverts kā uzbrukums visai aliansei," sacījis Stoltenbergs, kas ceturtdien Viļņā piedalās NATO Spēku integrācijas vienības štāba oficiālās atklāšanas ceremonijā. "Tas ir mūsu spēks, tas ir būtisks NATO vēstījums: mūsu princips ir - visi par vienu, viens par visiem. Tas ir galvenais iemesls, kādēļ NATO dalībvalstis ir drošībā, tas ir iemesls, kādēļ mēs nesaskatām tiešus draudus nevienai NATO valstij."

"Protams, mēs saskatām augošus izaicinājumus, pārmaiņas drošības vidē," viņš atzinis, lūgts konkrētāk komentēt iespējamo draudu līmeni Baltijas jūras reģionā, ņemot vērā, ka Krievija pastāvīgi rīko tur karaspēka mācības un arī NATO palielina mācību skaitu.

"Tādēļ mums jābūt sagatavotiem un jāparedz apdraudējumi, jāgatavojas negaidītām situācijām, un šā iemesla dēļ mēs pilnveidojam savu spēku sagatavotību, stiprinām NATO ātrās reaģēšanas spēkus, lai tos varētu dislocēt, kur un kad vajag," piebildis NATO ģenerālsekretārs.

Jautāts par to, kādi iemesli noteikuši alianses lēmumu no septembra samazināt Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā iesaistīto lidmašīnu skaitu no 16 līdz astoņām, Stoltenbergs atgādinājis, ka pirms Krimas aneksijas un Krievijas agresijas Ukrainā šo misiju nodrošinājušas četras lidmašīnas.

"Tagad mums ir divreiz lielāka patrulēšanas misija. Lidmašīnu skaits ir mainījies, bet galvenais ir tas, ka aliansei uz vietas ir visas lidmašīnas, kas vajadzīgas gaisa telpas aizsardzībai. Mūsu apņemšanās turpināt šo misiju ir stingra, (..) mēs paliksim tik ilgi, cik būs vajadzīgs," viņš paziņojis.

"Gribu teikt, ka mums ir tik daudz lidmašīnu, cik vajadzīgs patrulēšanas misijas nodrošināšanai. Misija veic Baltijas valstu gaisa telpas novērošanu, un tai vajadzīgs noteikts potenciāls, lai pārtvertu citas lidmašīnas. Mums ir tik daudz lidmašīnu, cik vajadzīgs, lai pārtvertu lidmašīnas, kad tas vajadzīgs," izteicies Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs arī uzsvēris, ka alianse ir palielinājusi klātbūtni savās austrumu dalībvalstīs - jūras kara spēku elementu atrašanos Melnajā un Baltijas jūrā, karavīru skaitu uz sauszemes un mācību skaitu.

"Šodien esam spēruši vēl vienu ļoti svarīgu soli - atklājuši NATO Spēku integrācijas vienības štābu, vienu no būtiskākajiem elementiem, kas saista Lietuvas bruņotos spēkus ar NATO spēkiem. Tas viss nozīmē pastiprinātu NATO klātbūtni, apliecinājumu partneriem, kas izrādījies nepieciešams saistībā ar pārmaiņām reģiona drošības vidē," viņš izteicies.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!