Nelegālie imigranti, kurus NATO kuģi izglābs Egejas jūrā, tiks nogādāti atpakaļ Turcijā, ceturtdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs piedalīsimies starptautiskajos centienos pārraut nelegālās kontrabandas un nelegālās migrācijas līnijas Egejas jūrā, jo šī krīze ietekmē mūs visus," viņš norādīja ceturtdien publicētajā paziņojumā, kas izplatīts pēc tam, kad alianse vienojās par precīziem operācijas uzdevumiem.

"NATO uzdevums nav griezt atpakaļ laivas," skaidroja Stoltenbergs, piebilstot, ka alianses kuģiem ir pienākums glābt jūrā nelaimē nonākušos cilvēkus.

"Ja no Turcijas nākošie cilvēki tiks izglābti, viņi tiks nogādāti atpakaļ Turcijā," informēja NATO ģenerālsekretārs.

NATO kuģi Egejas jūrā ienāca pagājušajā nedēļā un šobrīd veic izlūkošanu uz uzraudzību. Alianse ir nodibinājusi arī tiešus sakarus ar Eiropas Savienības (ES) robežaģentūru "Frontex", atklāja Stoltenbergs.

Operācijas mērķis ir sniegt informāciju Grieķijas un Turcijas varasiestādēm, lai palīdzētu tām apkarot cilvēku kontrabandas tīklus, kuru darbība saasina nelegālās imigrācijas krīzi.

Alianses amatpersonas ir paziņojušas, kas Egejas jūrā Vācijas vadībā ir dislocēti četri kuģi. Tajos ir pārstāvēts personāls arī no Grieķijas, Kanādas un Turcijas.

NATO kuģi, kas piedalās operācijā, var darboties Grieķijas un Turcijas teritoriālajos ūdeņos, bet Atēnas un Ankara, starp kurām pastāv ilgstošas teritoriālas domstarpības, vienojušās nesūtīt savus spēkus viena otras ūdeņos vai gaisa telpā, atklāja Stoltenbergs.

Viņš uzsvēra, ka alianse ir unikāla vieta, kas var veicināt informācijas apmaiņu starp Grieķiju un Turciju, ņemot vērā, ka abas ir NATO dalībvalstis, bet tikai Grieķija ir ES.

Saskaņā ar "Frontex" datiem nelegālo imigrantu skaits, kas pērn ieradās ES, pārsniedz 1,2 miljonus.

Vairums nelegālo imigrantu Eiropā šobrīd ierodas no Turcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!