NATO ir sākusi operāciju Egejas jūrā, lai palīdzētu apturēt migrantu plūsmu no Turcijas uz Grieķiju, ceturtdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Paziņojumā, kuru ceturtdien izplatīja NATO štābs, teikts, ka NATO ir saskaņojusi nosacījumus, ar kādiem alianse atbalsta Eiropas Savienības (ES) reakciju uz bēgļu problēmu un migrācijas krīzi.

"NATO valstu aizsardzības ministri pirms divām nedēļām pieņēma ātru lēmumu, atbildot uz Vācijas, Grieķijas un Turcijas priekšlikumiem. No tā laika jau notiek saspringts darbs. Mēs piedalīsimies starptautiskajos centienos nogriezt nelikumīgas aprites un nelikumīgas migrācijas ceļu Egejas jūrā, jo šī krīze skar mūs visus un mums visiem ir jāatrod risinājums," teikts paziņojumā.

Šajā paziņojumā pavēstīts, ka divu diennakšu laikā pēc aizsardzības ministru pieņemtā lēmuma Egejas jūrā ieradusies otrā pastāvīgā NATO jūras grupa, kas veic izlūkošanu, kontroli un uzraudzību. Alianses kuģi sniegs informāciju Grieķijas un Turcijas krasta apsardzei un citām nacionālajām institūcijām. NATO ģenerālsekretārs pauda uzskatu, ka tas palīdzēs tām vēl efektīvāk cīnīties pret nelegālās migrācijas tīkliem.

NATO arī nodibina tiešus sakarus ar Eiropas Savienības (ES) robežapsardzes aģentūru "Frontex".

Paziņojumā uzsvērts, ka NATO uzdevumos neietilpst migrantu kuģu pagriešana atpakaļ. Alianse tikai sniegs informāciju, lai palīdzētu Grieķijas un Turcijas krasta apsardzes dienestiem efektīvāk pildīt darbu.

Stoltenbergs saskatīja šī lēmuma pievienoto vērtību tai ziņā, ka NATO spēj nodrošināt ciešāku sadarbību informācijas apmaiņā starp Grieķiju un Turciju, jo abas valstis ir NATO dalībvalstis, bet Turcija atšķirībā no Grieķijas nav ES dalībvalsts. Viņš pauda uzskatu, ka panāktā vienošanās nozīmē arī to, ka Ziemeļatlantijas alianse sadarbojas ar ES ciešāk nekā jebkad agrāk.

NATO ģenerālsekretārs arī uzsvēra nepieciešamību palīdzēt cilvēkiem, kas nonākuši nelaimē jūrā, un sacīja, ka tā ir universāla atbildība. "Tas attiecas uz visiem kuģiem neatkarīgi no tā, vai tie ir NATO vai nacionālas misijas daļa," atzīmēja Stoltenbergs.

NATO vadītāja paziņojumā teikts, ka alianses dalībvalstis, pildot savus uzdevumus, ievēros valstu un starptautiskās tiesības.

Jau vēstīts, ka NATO valstu aizsardzības ministri 11. februārī vienojās sākt novērošanas misiju Egejas jūrā starp Turciju un Grieķiju, tādējādi dodot ieguldījumu centienos apturēt cilvēku kontrabandistu operācijas šajā reģionā.

Stoltenbergs toreiz paziņoja, ka NATO nekavējoties sāks novērošanu un sniegs informāciju, kas ir būtiska cīņā ar kontrabandistiem, kā arī cieši sadarbosies ar Grieķijas un Turcijas varasiestādēm un "Frontex".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!